Site icon Editia de Dimineata

Academia Română a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade

Academia Română a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade, majoritatea aparţinând perioadei de adolescenţă şi tinereţe.

În data de 7 aprilie 2021, Academia Română a cumpărat 17 manuscrise semnate Mircea Eliade, între care se află studiul „Umanismul indian“, eseul „Misterele şi iniţierea orientală“, traducerea lucrării „Ispitirea diavolului“ de Giovanni Papini, caiete-manuscris precum „Din carnetul unui cercetaş“ şi „Amintiri din retragere“, alte eseuri, schiţe, rezumate sau texte care au stat la baza câtorva conferinţe susţinute la Radio Bucureşti în perioada 1932-1938.

Majoritatea scrierilor aparţin perioadei de adolescenţă şi tinereţe a savantului român, începând cu anul 1922, când Mircea Eliade avea doar 15 ani, potrivit Academiei Române.

Odată cu acestea au fost cumpărate câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica şi Surendranath Dasgupta, corespondenţă cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legaţia Regală a României la Lisabona.

Loturile au fost achiziţionate cu suma de 63.840 de euro.

 

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marţi, că instituţia pe care o conduce este „mai bogată în spiritualitatea ei” prin achiziţionarea unor manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade.

Ioan-Aurel Pop a mai informat că fondurile necesare achiziţiei Eliade,  în cadrul licitaţiei organizate online de Casa de Licitaţie Historic, în 7 aprilie, au venit de la Fundaţia Patrimoniu a Academiei.

Directorul Casei de Licitaţie Historic, Cezar Florea, a anunţat că instituţia pe care o conduce „pregăteşte” la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor o licitaţie cu aceeaşi temă, cu piese „mult peste cele achiziţionate astăzi de Academia Română”.

Florea a mai precizat că licitaţia prezentă s-a realizat „printr-o negociere directă”, scrie agerpres.ro.

Manuscrisele vor completa fondul Mircea Eliade deja existent la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și vor pune bazele constituirii unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziția cercetătorilor operei sale.

Între piesele achiziţionate de Academie se mai află copia legalizată a Diplomei de Bacalaureat (1928) a lui Emil Cioran şi două lucrări de grafică, respectiv un desen original în carioca şi două schiţe în tuş realizate de Mircea Eliade.

Directorul Casei de Licitaţie Historic, Cezar Florea, a anunţat că instituţia pe care o conduce „pregăteşte” la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor o licitaţie cu aceeaşi temă, cu piese „mult peste cele achiziţionate astăzi de Academia Română”.

Sunt mai mari cheltuielile pentru întreţinerea acestor donaţii, pe de-o parte, iar pe de altă parte ele nu sunt destinate unor scopuri lucrative, cum îşi închipuie anumite persoane, ci sunt destinate exclusiv tezaurului culturii româneşti, propăşirii culturii româneşti, sprijinirii valorilor intelectuale. Şi am avut un prilej, de această dată să achiziţionăm această zestre de care vă vorbeam şi care vine în chip firesc, de verificare a autenticităţii manuscriselor puse la dispoziţie de Casa de Licitaţie Historic„, a arătat preşedintele Academiei, Ioan Aurel Pop.

În decembrie 2019, a fost oprită, în ultimul moment, vânzarea unui lot de manuscrise Mircea Eliade, ca urmare a unei petiții online, semnate de peste 2000 de persoane.

Au intervenit atunci, pentru a bloca licitația, atât Ministerul Culturii cât și profesorul universitar Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade și unicul său moștenitor, scrie radioromaniacultural.ro.

A fost programat, la vremea respectivă, și un marș pentru salvarea tuturor manuscriselor Mircea Eliade. Deznodământul părea unul fericit: Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova anunța că au fost cumpărate toate  fondurile Eliade, Cioran, Nae Ionescu din cadrul sesiunii de vânzări din 16 decembrie a Casei de licitații Historic pentru „Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc”, aflat în construcţie.

De atunci și până zilele trecute, nu s-a mai aflat nimic despre soarta atât de disputatelor manuscrise Eliade, care provin din arhiva Mircea Handoca.

Istoricul religiilor Eugen Ciurtin, cel care a alertat lumea culturală la sfârșitul lui 2019, este, și de rândul acesta, primul care trage semnalul de alarmă: aceeași casă de licitații scoate la vânzare un alt lot de documente care au aparținut lui Mircea Eliade (Licitația Eliade, Cioran, Sebastian, Ionescu și Noica – “Exercițiu de admirație” din 7 aprilie 2021).

Exit mobile version