Site icon Editia de Dimineata

Acoperișul Castelului Peleș va fi restaurat

În cea de-a doua jumătate a anului vor fi demarate lucrări urgente la acoperişul Castelului Peleş care se află într-o stare de deteriorare accentuată, potrivit Agerpres.

Anul viitor vor fi demarate lucrări şi pentru punerea în siguranţă şi restaurarea teraselor exterioare ale castelului, a căror structură este afectată de deteriorări importante.

Între Ministerul Culturii şi Casa Regală a României au fost purtate discuţii referitoare la o campanie de studii de fundamentare dedicate întregului ansamblu de la Castelul Peleş, pentru a fi stabilite urgenţele şi priorităţile de intervenţie pentru tot ansamblul.

Se doreşte inclusiv atragerea de fonduri europene pentru unele proiecte.

Este un început acest program şi trebuie să aibă continuitate pentru ca finalitatea să fie un Castel Peleş aşa cum ne dorim să arate cu toţii. Sunt probleme aici, sunt unele probleme urgente unde am încercat să intervenim exact prin programul dedicat urgenţelor, dar şi probleme de consolidare, care necesită timp. Lucrările de restaurare sunt migăloase, cu proceduri destul de complexe şi de aceea trebuie să lucrăm neîncetat”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Castelul este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872.

Construcţia a început în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice. Prima etapă a construcţiei a fost finalizată în 1883 şi a necesitat fonduri de aproximativ 6,5 milioane lei-aur (astăzi circa 50 milioane de dolari).

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.

YouTube video player

Foto credit: Wikipedia

CITIȚI ȘI: 

Povestea bijuteriei de patrimoniu, Castelul Peleș, redeschis acum pentru vizitatori

 

Exit mobile version