Site icon Editia de Dimineata

Acte de tortură, asasinate, violuri. Documentar despre mercenarii Wagner

Povestea organizaţiei militare clandestine ce serveşte Kremlinului, pusă cap la cap de jurnalişti de investigaţie şi de oameni obişnuiţi, face subiectul filmului producţie Franţa 2023. Operațiuni de destabilizare, acte de tortură, asasinate, violuri sunt atribuite grupării mercenare Wagner. Miniseria documentară „Trupele Wagner – mercenarii Rusiei” se vede la TVR 1 joi, 25 mai, de la orele 22.00 şi 23.00.

Miniserie

Miniseria documentară „Trupele Wagner – mercenarii Rusiei” (Wagner, les mercenaires de la Russie, Franţa, 2023) spune povestea unor jurnaliști ruși care, riscându-și viața pentru a investiga moartea civililor din Siria și Republica Centrafricană, au dezvăluit lumii existența unui grup periculos de mercenari, responsabili de operațiunile subterane de la Kremlin. Urmărind lupta lor pentru adevăr alături de apărători ai drepturilor omului, aflăm povestea miliției secrete care a devenit infamul grup Wagner și ascensiunea puternicului său lider, Evgheni Prigojin. În premieră şi în exclusivitate, cele două episoade ale documentarului se văd joi seară la TVR 1.

În timp ce investighează moartea fratelui său, un tânăr sirian, ajutat de un jurnalist rus, descoperă existența unei miliții, la vremea respectivă complet secretă: grupul de mercenari Wagner. Începe atunci o luptă pentru adevăr, pentru a demonstra lumii că această armată privată periculoasă desfășoară operațiuni clandestine în Ucraina și Siria sub ordinele directe ale lui Vladimir Putin. Mergem pe urmele anchetei în primul episod al documentarului, joi, pe 25 mai, de la ora 22.00, la TVR 1.

Anchetă

La sfârșitul anului 2019, apărea pe internet un material video ce ilustra o crimă atroce. Filmat cu doi ani mai devreme, clipul prezenta bărbați vorbitori de limbă rusă, în uniformă militară, abuzând grav un tânăr suspendat de picioare, înainte de a-i da foc. Călăii îl incriminau pe sirianul Mohammed că ar fi refuzat să se alăture armatei lui Bashar Al-Assad.

Ajutat de Denis Korotkov, un fost polițist devenit unul dintre cei mai buni anchetatori ai celebrului ziar independent rus Novaya Gazeta, fratele victimei, Abdallah, este hotărât să facă dreptate. Cei doi pornesc o luptă periculoasă pentru adevăr, ce va scoate la lumină că în spatele acestei crime oribile se ascunde un grup de mercenari, numit Wagner. Urmărind firul investigației lor, aflăm cum a luat fiinţă această grupare, în Ucraina anului 2014, apoi ascensiunea şi dezvoltarea ei în Siria.

Protagoniştii documentarului descoperă legăturile ascunse dintre armata subterană şi autorităţile ruse. Ancheta lor devine, însă, deosebit de periculoasă atunci când dezvăluie că în spatele grupării se ascunde un fost prizonier, devenit între timp om de afaceri, Evgheni Prigojin.

Prigojin

Documentarul relatează apoi ascensiunea celebrului Prigojin. Marat Gabidullin, fost mercenar Wagner, povestește experiența sa din Siria. Ies la iveală operațiuni de destabilizare, acte de tortură, asasinate, violuri atribuite grupului de mercenari – un instrument formidabil pentru Kremlin, din moment ce intervine în umbră acolo unde puterea rusă are interese economice și geopolitice. Secretul fusese bine păstrat până atunci, astfel că lupta pentru incriminarea grupului Wagner – și, mai mult decât atât, a lui Vladimir Putin însuși – devine una pe viaţă şi pe moarte…

Al doilea episod, difuzat la TVR 1 de la ora 23.00, tot pe 25 mai, porneşte tot de la o crimă. În vara lui 2018, trupurile inerte a trei jurnalişti ruşi au fost descoperite pe marginea drumului, în Republica Centrafricană. Kirill Radchenko, Alexander Rastorguyev și Orkhan Djemal căutaseră să afle mai multe despre grupul Wagner și despre presupusele sale activități legate de minele de aur și diamante din țară. Au murit la două zile după sosirea în țară. Versiunea oficială a autorităților ruse susține că a fost vorba de un jaf care ar fi mers prost.

La Moscova, tatăl și fratele lui Kirill Radtchenko sunt convinși că munca jurnaliștilor deranjase cercurile înalte de putere și de aceea au fost uciși. De data aceasta, rudelor victimelor li s-au alăturat, în căutarea adevărului, oponenții ruși din exil și experți ONU. Cercetările îl costă, însă, viaţa pe fratele jurnalistului…

Un anchetator rus, finanțat de omul de afaceri și oponent al Kremlinului Mihail Hodorkovski, expune aici, pentru prima dată, elementele care indică direct implicarea membrilor Wagner în această triplă crimă.

Documentarul dezvăluie strategia secretă a lui Prigojin în Africa și felul în care Rusia a câştigat influență pe acest continent datorită grupului Wagner. Şi tot în acest episod vedem cum Evgheni Prigojin, ca lider al grupării, a ajuns simbolul radicalizării regimului rus în timpul războiului din Ucraina, iar gruparea mercenară devenea indispensabilă Kremlinului.

O nouă perspectivă

Iată, aşadar, cum lupte personale ale unor oameni obișnuiți, care nu au putut trece indiferenţi pe lângă suferinţa semenilor lor, oferă o nouă perspectivă asupra geopoliticii mondiale. Investigaţiile lor dezvăluie metodele lipsite de orice scrupule ale lui Vladimir Putin, dar și cum se poartă războaiele secolului XXI.

Filmul putând semnătura lui Benoît Bringer este o coproducţie ARTE şi Forbidden Films – casa de producţie a jurnaliştilor de investigaţie reuniţi sub numele Forbidden Stories, care continuă anchetele jurnaliştilor ucişi în misiune.

 

Exit mobile version