Site icon Editia de Dimineata

Acțiunile și cuvintele oamenilor vă pot modifica creierul

Noi, ființele umane, suntem o specie socială. Trăim în grup. Avem grijă unii de ceilalți. Construim civilizații. Capacitatea noastră de a coopera a fost un avantaj adaptativ major. Acest lucru ne-a permis să colonizăm, practic, toate habitatele Terrei și să prosperăm în mai multe climate decât oricare alt animal, cu excepția bacteriilor.
Poate nu v-ați imaginat vreodată că acțiunile și cuvintele oamenilor vă pot modifica creierul, dar noi cercetări au scos la iveală faptul că după noi experiențe, creierul își schimbă conexiunile –  un proces numit plasticitate. Părți microscopice ale neuronilor voștri se schimbă progresiv în fiecare zi.

Bugete corporale

Se vede că o parte din specia socială este că reglementăm ”bugetele” corporale unii altora – maniera în care creierele noastre gestionează resursele corporale pe care le utilizăm zilnic. Toată viața, în afară de conștiință, faceți depozite în ”bugetele” altora, precum și retrageri, iar alții fac același lucru cu voi. Acest lucru are avantaje și inconveniente, precum și implicații profunde asupra manierei în care ne trăim viețile.
În cele din urmă, familia, prietenii, vecinii și chiar străinii contribuie la structura și funcționarea creierului și ajută creierul să-și mențină corpul activ, arată ideas.ted.com.

Avantajele de a fi o specie socială

A fi o specie socială are tot felul de avantaje pentru noi, oamenii, inclusiv faptul că trăim mai mult dacă avem relații apropiate și de sprijin cu ceilalți.
Studiile arată că, dacă tu și partenerul tău simțiți că relația voastră este intimă și grijulie, că răspundeți unul la nevoile celuilalt și că viața pare plăcută atunci când sunteți împreună, este mai puțin probabil să vă îmbolnăviți amândoi.
Și dacă ești deja bolnav de o boală gravă, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă, este mai probabil să te însănătoșești. Aceste studii au fost efectuate pe cupluri căsătorite, dar rezultatele par să fie valabile pentru prieteniile apropiate și pentru proprietarii de animale de companie.

Când suferim o pierdere

Ați pierdut pe cineva din cauza unei rupturi sau a unui deces și ați avut impresia că ați pierdut o parte din voi înșivă? Este pentru că așa s-a și întâmplat – ați pierdut o sursă pentru a vă păstra sistemele corporale în echilibru.
Atunci când aveți empatie pentru alții, creierul vostru prezice ce gândesc, simt și fac aceștia. Cu cât vă sunt mai familiare, cu atât creierul prezice mai eficient luptele lor interioare. Ansamblul procesului pare natural, ca și când v-ați lega la spiritul unei alte persoane.
Puterea cuvintelor asupra biologiei tale se poate întinde pe distanțe mari. Îi poți trimite mesaje cu cuvintele „Te iubesc” din SUA prietenei apropiate din Belgia și, deși nu-ți aude vocea sau nu-ți poate vedea fața, îi vei schimba ritmul cardiac, respirația și metabolismul.

Când ești expus la agresiune verbală

Sau, cineva ți-ar putea trimite un mesaj ambiguu, cum ar fi „Ușa ta este încuiată?” și sunt șanse să-ți afecteze sistemul nervos într-un mod neplăcut.
Dacă ești expus la agresiune verbală în mod continuu luni de zile sau dacă trăiești într-un mediu care îți taxează necontenit corpul, cuvintele îți pot răni fizic creierul. Nu pentru că ești slab sau, cum se zice, „un ghiocel”, ci pentru că ești om.
Pe măsură ce societatea noastră ia decizii cu privire la îngrijirea sănătății, legi, politici publice și educație, ne putem ignora sistemele nervoase dependente din punct de vedere social sau le putem lua în serios. Biologia noastră nu va dispărea pur și simplu.
Exit mobile version