Site icon Editia de Dimineata

Activism împotriva violenţei asupra femeilor. Tinerii din București, preocupați de egalitatea de șanse

45north

Echipa de la 45north a realizat în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului o dezbatere construită în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor.

Echipa 45north este compusă Ioana Pătrașcu, Iulia Roșu, Mădălina Boț, Dragoș Tîrnoveanu, Zamfir Roberto și Dragoș Ghimpe, iar aceștia au realizat cu ajutorul partenerilor de la Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică Muntenia (ARDOR Muntenia) și al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați o dezbatere pe tema egalității de șanse.

Iulia Roșu

„M-am confruntat cu acest fenomen”

Am luat legătura cu Iulia Roșu, care, de altfel, este și una dintre fondatorii 45north, și care ne-a povestit mai multe despre evenimentul de azi, dar și despre cum aceasta se identifică cu tema abordată.

Iulia este studentă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și mărturisește că egalitatea de șanse și activismul civic în această direcție reprezintă două elemente foarte importante din viața ei. Pe viitor, Iulia vrea să se specializeze în această direcție și să încerce să schimbe ceva în mentalitatea românească, pentru început, iar mai apoi, eforturile ei să fie duse cât mai departe. „Am devenit conștientă de necesitatea implicării și atragerii atenției oamenilor asupra principiului de egalitate de șanse încă din momentul de când eu m-am confruntat cu acest fenomen. Trăim în secolul al XXI-lea și cred că este mai mult decât necesar să nu mai promovăm stereotipuri de gen.”, a explicat tânăra pentru editiadedimineata.ro.

45North

Statistici îngrijorătoare

Proiectul dezbaterii realizate a avut la bază nevoia de informare și conștientizare a societății românești cu privire la modul cum egalitatea de șanse este văzută și percepută astăzi de oameni.

Iulia ne-a mărturisit că ideea organizării acestui eveniment a avut la bază niște statistici îngrijorătoare pe care ea le-a consultat în momentul când Institutul European de Egalitate de Gen a publicat Indexul Egalității de Gen pentru țara noastră în anul 2019.

România a obținut un scor de 54.5, „ceea ce înseamnă că ne situăm pe locul 25 în Uniunea Europenă în contextual egalității de gen. Acesta este un punctaj care ar trebui să ne îngrijoreze profund, fiindcă în cadrul studiului oferit de Institutul European de Egalitate de Gen se prezintă realitatea de la noi din țară asa cum este, și anume, deloc roz.”, spune Iulia.

45North

Egalitatea de gen, o preocupare constantă pentru organizatori

Evenimentul a fost un început pentru 45north prin care își artă susținerea pentru promovarea egalității de gen în rândul societății românești și nu numai, urmărind ca în viitor să studieze îndeaproape parcursul României spre o normalitate din acest punct de vedere.

Exit mobile version