Site icon Editia de Dimineata

Activiștii climatici au ”decapitat” Bradul de Crăciun din fața Porții Brandenburg din Berlin

Environmental activists hold a banner reading "It's just the top of the Christmas tree" while chopping off the top of Berlin's official Christmas tree in front of the Brandenburg Gate. Photo: Paul Zinken/dpa

Activiștii pentru climă au afirmat miercuri, 21 decembrie, că au decapitat vârful bradului de Crăciun ridicat în fața emblematicei Porți Brandenburg din Berlin, relatează agenția de presă DPA.

Activiștii din mișcarea Last Generation au folosit o platformă hidraulică pentru a ajunge la vârful bradului de 15 metri din inima Capitalei Germaniei, la primele ore ale dimineții. Echipați cu un fierăstrău, au tăiat „doi metri” din vârful copacului, a declarat grupul, cu fotografii care să dovedească acest lucru. De asemenea, a fost atârnat un banner cu mesajul: „Acesta este doar vârful bradului de Crăciun”.

Grupul Letzte Generation (Ultima Generație), care a desfășurat numeroase acțiuni de conștientizare a încălzirii globale, dorește să arate că Germania a văzut până acum doar „vârful” catastrofei climatice în curs de desfășurare, au precizat activiștii într-un comunicat.

”În timp ce toată Germania se agită pentru ultimele cumpărături din marile magazine, alții se întreabă de unde vor face rost de apă de băut, după secete și inundații care le-au distrus habitatul”, afirmă activiștii.

Mișcarea a solicitat din nou guvernului cancelarului german Olaf Scholz să facă mai mult pentru a combate încălzirea globală. Grupul a atras atenția în ultimele luni prin numeroase acte de nesupunere civilă, inclusiv blocarea unor drumuri importante și pulverizarea de diverse substanțe pe picturile din muzee.

Politicienii germani și-au exprimat dezaprobarea, iar Olaf Scholz le-a cerut activiștilor să dea dovadă de „puțină creativitate”. Inițiativele lor ar putea avea consecințe juridice, având în vedere deschiderea recentă a unei anchete de către o procuratură regională împotriva activiștilor „suspectați de constituirea sau sprijinirea unei organizații criminale”. Această calificare și cercetările efectuate în cadrul acestei anchete au stârnit, de asemenea, o dezbatere aprinsă într-o țară în care ecologiștii sunt membri ai coaliției guvernamentale.

De la începutul acestui an, Last Generation a blocat străzi din Berlin și din mari orașe germane pentru a susține o schimbare radicală în politicile guvernamentale privind schimbările climatice.

În plus, au fost acțiuni de protest în muzee, stadioane, ministere și aeroporturi.

Sursa foto: Paul Zinken/dpa

 

Exit mobile version