Site icon Editia de Dimineata

Activiștii pentru climă au ajuns să blocheze aeroporturi importante din Germania

Activiștii pentru climă din cadrul mișcării Ultima Generație blochează aeroporturi importante din Germania, reconfirmând, parcă, porecla pusă de ”teroriști climatici”. Activiștii s-au lipit joi de pistele de pe aeroporturile din Hamburg și Düsseldorf, provocând perturbări majore ale zborurilor.

Mai multe persoane s-ai lipit încă de la prima oră de pistele celor două aeroporturi.

La Hamburg, acțiunea de protest are loc în prima zi a vacanțelor școlare, când în jur de 50.000 de pasageri și 330 de zboruri erau așteptate să folosească aeroportul. Activiștii pentru climă au pătruns în aeroport printr-un gard de securitate și s-au lipit de piste.

Potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului, zborurile au fost blocate de la ora 6:10. Niciun zbor nu a reușit să decoleze sau să aterizeze la acea oră și nu pot fi excluse alte anulări și devieri de zbor. „Din motive de siguranță, traficul aerian a trebuit să fie suspendat temporar”, au spus reprezantanții aeroporturilor.

Un reporter ARD aflat la fața locului a dezvăluit că, activiștii sunt încă lipiți de asfalt în mai multe părți ale aeroportului, iar gardul de securitate era încă rupt în patru locuri. „În Hamburg, închiderea aeroportului va continua cu siguranță o perioadă de timp”, a spus el.

Punctul central de control de securitate și ghișeele de check-in au fost închise temporar dimineața, pasagerii așteptând în terminalele pline pentru a vedea dacă zborurile vor fi reluate. Cu gardul și, posibil, pista care necesită reparații, nu este încă clar dacă haosul actual se va atenua în cursul zilei.

Acțiunea a fost coordonată cu un protest similar al activiștilor Last Generation la Aeroportul Düsseldorf, joi dimineață. Un fotograf pentru agenția de presă DPA a raportat că șapte persoane au ajuns pe pistă dimineața.
Ultima generație a spus că au tăiat un gard pentru a intra pe piste, blocând mișcarea aeronavelor în terminal pe tot parcursul dimineții. Operațiunile de zbor au fost temporar sever restricționate, a spus fotograful. La fața locului s-a aflat un număr mare de personal de urgență.

Din cauza operațiunii de securitate, aterizările din Düsseldorf au fost deviate către aeroportul Köln/Bonn.

Exit mobile version