Site icon Editia de Dimineata

”Activiștii superglue” s-au lipit iar de asfalt! Circa 30 de străzi din Berlin, blocate, mai multe ambulanțe, împiedicate să se deplaseze

Activists of the group "Last Generation" block an exit at Ernst-Reuter-Platz. On Monday, according to its statements, the Last Generation will try to paralyze the entire capital. Photo: Paul Zinken/dpa

Activiștii pentru mediu din Germania, din mișcarea ”Ultima generație”, pun din ce în ce mai mari probleme în marile orașe. Luni, ei au blocat din nou Berlinul, lipindu-se de asfalt și blocând circulația pe mai multe străzi, ceea ce a creat dificultăți de acces inclusiv ambulanțelor, care aveau intervenții la persoane cu probleme de sănătate.

Circulaţia pe mai multe străzi din Berlin a fost blocată în semn de protest față de politicile climatice ale guvernului condus de Olaf Scholz. „Noi, Ultima Generaţie, blocăm astăzi Berlinul în 30 de locuri. Oprim oraşul pentru ca guvernul să se mişte“, a declarat Raphael Thelen, un activist al mişcării, într-un videoclip postat pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Berlin a afirmat că acţiuni de protest au loc în 33 de locuri din capitala Germaniei, în special pe şoseaua de centură unde activiştii, ca de obicei, s-au lipit de asfalt. De aici și porecla de ”activiștii superglue”.

Poliția germană este pregătită pentru săptămâni de haos în trafic și a renunțat la blândele discuții de convingere a activiștilor lipiți cu super-glue de asfalt. Nu e exclus ca ONG-ul să fie inclus la categoria „organizații criminale“.

Ultima Generație și-a anunțat anterior intenția de a bloca întreg orașul.

„Nu mai acceptăm faptul că acest guvern nu respectă constituția noastră. Nu mai acceptăm că guvernul nu are un plan privind modul în care poate fi oprită distrugerea bazei noastre pentru viață. Acum rezistăm”, a spus mișcarea.

Nu există limită de timp pentru campanie, care se va încheia doar odată ce solicitările vor fi îndeplinite. Poliția din Berlin a desfășurat până la 500 de ofițeri pentru a preveni blocadele sau a le pune capăt rapid.

Au fost înregistrate întârzieri și la transportul în comun de suprafață, din cauza ocolurilor și a anulărilor pe anumite trasee. Reprezentanții companiilor de transport au recurs la Twitter pentru a cere pasagerilor să treacă la serviciile feroviare.

Ultima Generație cere înființarea unei adunări cetățenești cu membrii săi aleși prin tragere la sorți și un plan politic pentru atingerea țintei unei creșteri a temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius pentru a preveni cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

Gruparea “Ultima Generaţie” a atras atenţia în ultimele luni prin numeroase acţiuni de nesupunere civică, prin blocarea unor drumuri importante sau aruncând diferite substanţe pe tablouri în muzee.

Sute de proceduri judiciare sunt în curs pentru aceste acţiuni considerate tulburări ale ordinii publice.

Sursa: Paul Zinken/dpa

Exit mobile version