Site icon Editia de Dimineata

Acum 145 de ani, The Times publica prima prognoză meteo. Coronavirusul, în 2020, loveşte până şi în meteorologie

Prestigioasa publicaţie londoneză The Times publica, acum 145 de ani, la 1 aprilie 1875, prima hartă meteorologică. Autorul era Francis Galton, un explorator şi antropolog, în acelaşi timp statistician şi meteorolog.

Harta meteo nu era, de fapt, o previziune meteorologică, ci o reprezentare a condiţiilor meteo din ajun. Ceea ce numim un tablou sinoptic, adică un rezumat al situaţiei meteorologice. Cititorii puteau, practic, să facă propriile previziuni în funcţie de această hartă, scrie The Guardian.

Francis Galton

A fost mai degrabă un experiment jurnalistic, căci mulţi din media considerau că informaţiile meteo nu vor stârni interes din partea cititorilor. Era o formă incipientă de măsurare a traficului şi a reach-ului din online-ul de azi, dacă vreţi. Cât de bine apreciau atunci ce va avea sau nu impact se vede şi în ziua de azi, când niciun guru SEO nu este capabil să dea reţeta universală de succes în online.

Pe fondul acestui scepticism, meteorologii au întreprins eforturi de convingere în legătură cu necesitatea informaţiilor meteo, pe care noi, azi, le considerăm indispensabile şi pe care le avem la îndemână, datorită Internetului.

Dar să trecem la subiectul nostru şi să coborâm spre zilele noastre pe firul istoriei şi să ne oprim la o ştire difuzată de agenţia chineză de presă Xinhua, care afirmă că Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) este îngrijorată de repercusiunile pandemiei de COVID-19 asupra cantităţii şi calităţii observaţiilor şi previziunilor meteorologice.

Provocare suplimentară

„Schimbările climatice continuă să aibă incidenţe, iar numărul catastrofelor de origine meteorologică este în creştere. Iar pandemia de COVID-19 este o provocare suplimentară”, a declarat la Geneva secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Noul coronavirus ar putea exacerba riscurile „multipericol” la nivel naţional, şi este esenţial ca guvernele să acorde atenţie capacităţilor naţionale de alertă timpurie şi de observări meteo, este de părere Taalas.

Pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile, a avertizat Organizaţia Meteorologică Mondială.

Rolul avioanelor

Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vântului şi temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri.

„În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat reprezentanţii OMM.

Deşi calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, „pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

În plus, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

 

Exit mobile version