Noi dovezi sugerează că oamenii au trăit pe insula spaniolă Mallorca mult mai devreme decât se credea anterior, datorită descoperirii și datării unui pod construit de oamenii antici în interiorul peșterii Genovesa.
Construcția are o lungime de 7,6 metri și este realizată din blocuri mari și grele de calcar, dintre care unele se întind pe 1,3 metri. Ca multe alte construcții antice, mecanismul folosit de oamenii din acea vreme pentru a construi rămâne neclar, conform CNN.
Cercetătorii cred că cei care au construit podul doreau o cale uscată și continuă pentru a conecta intrarea în peșteră cu o cameră aflată dincolo de un lac din interiorul peșterii.
Deși podul a fost găsit în anul 2000, datarea sa a fost neclară – până acum. Un studiu catalan a estimat inițial că podul are o vechime de 3 500 de ani, pe baza ceramicii găsite într-una dintre camerele peșterii. Alte eforturi academice au estimat prezența umană ca fiind acum 4.440 de ani – pe baza cenușii, oaselor și cărbunelui găsite pe insulă.
Cu toate acestea, noul studiu arată că podul este mult mai vechi. Formațiunile minerale detectate pe pod, împreună cu alte elemente, au permis oamenilor de știință să estimeze că structura a fost construită acum aproape 6.000 de ani.
„Prezența acestui pod scufundat și a altor artefacte indică un nivel sofisticat de activitate, ceea ce implică faptul că primii coloniști au recunoscut resursele de apă ale peșterii și au construit în mod strategic infrastructura pentru a le naviga”, a declarat autorul principal al studiului, Bogdan Onac, profesor în cadrul Școlii de Geoștiințe de la University of South Florida.
Acesta a mai adăugat: „Abia în ultimii patru ani am adunat în sfârșit datele necesare pentru a aborda acest subiect de cercetare vechi și pentru a estima mai bine momentul sosirii oamenilor în Mallorca”.
Cu toate acestea, oricât de bună ar fi vestea, creșterea nivelului apei pune în pericol integritatea podului. În prezent, pasajele peșterii Genovesa rămân inundate.