Site icon Editia de Dimineata

Adevăr sau provocare în discursul lui Dragnea? Fact Check 3: Ce vrea să afle liderul PSD de la SIE?

Sursa: romaniprinlume.info

Marți seara liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a făcut mai multe declarații controversate la Antena3, conform cărora se arată deranjat de faptul că Serviciul de Informații Externe (SIE) nu i-ar fi transmis anumite informații.

”Primesc foarte puține informații. Nici una de la SIE. Poate dl Vlase îi trebuie 2-3 ani să se instaleze. Nu l-am votat să-mi dea mie telefon. Să vedem ce se întâmplă”, spunea aseară liderul PSD.

Desigur, în urma acestei afirmații apar multiple întrebări, însă cea mai frapantă este: ”Oare ce anume dorește Dragnea să afle de la SIE?”.

Nu știm exact care sunt așteptările omului politic, dar de aici rezultă alte curiozități :

Potrivit Legii Nr. 1/1998, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, Capitolul I Art. 2. – (2): ”Serviciul de Informaţii Externe face parte din sistemul naţional de apărare. Activitatea sa este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.”

De asemenea, Art. 4.-(1) mai arată faptul că ”În scopul îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, precum şi pentru asigurarea unei politici unitare şi coerente a comunităţii informative în plan extern Serviciul de Informaţii Externe conlucrează cu ministere, instituţii publice şi alte persoane juridice stabilite de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.”

Sursa: youtube.com

Așadar, cele două articole arată clar faptul că informarea lui Dragnea nu intră în atribuțiile SIE, iar în cazul în care acesta dorește informații despre anumite date operative, în calitate de șef al Camerei Deputaților, trebuie să obțină aprobarea CSAT, procedură ce intră sub incidența art. 9.-(4): ”Reglementările în vigoare privind transmiterea către alte instituţii a unor date şi informaţii de evidenţă nominală sau statistice se aplică Serviciului de Informaţii Externe numai în măsura în care furnizarea acestora nu conduce la deconspirarea acţiunilor, sediilor şi personalului instituţiei.”

În altă ordine de idei, potrivit art. 3.-(1): ”Controlul asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe este exercitat de Parlamentul României, cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. În acest scop se constituie o comisie specială formată din trei deputaţi şi doi senatori, aleşi din cadrul comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere.”. Așadar, există o Comisie de control SIE, pe care Dragnea o poate sesiza pentru a primii explicații cu privire la activitatea SIE, dar nu poate afla mai multe, așa cum arată și art. 9.-(1): ”Serviciul de Informaţii Externe îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Constituţia României, cu legile ţării, cu hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi cu regulamentele militare.”

Frazarea folosită de Dragnea ieri seară, poate fi interpretată ca o exprimare directă, pe care doar domnul Vlase o poate înțelege.

Având în vedere faptul că Vlase a ocupat funcția de vicepreședinte PSD, vicepreședinte al Camerei Deputaților și Deputat de Bacău la al patrulea mandat, cu siguranță în trecut cei doi au relaționat. Cu atât mai mult că numele actualului șef SIE a apărut în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din jud. Bacău, în care ”eminența cenușie” a PSD, Viorel Hebrenciuc a fost condamnat în luna mai, ceea ce generează o implicare activă a lui Vlase în partid.

Iar nu în ultimul rând, simpatia dintr cei doi a fost confirmată de președintele PSD, într-o declarație tot pentru același post de televiziune, chiar înainte ca acesta să fie ales, în care spunea:

”Cu Vlase am avut o relaţie bună, în campania din 2016, Gabi Vlase a fost cu mine în permanenţă în toată ţara. Am susţinut propunerea pentru că e pregătit în acest domeniu. Ce i-am spus lui Vlase înainte de a cere partidului să-l voteze în funcţia de dircetor SIE: Să aibă bună- credinţa pe care a avut-o şi să încerce să facă ca această instituţie unde lucrează oameni de o rară calitate, neştiuţi, care îşi riscă viaţa în fiecare zi, dar să facă ca această instituţie prin toate extensiile ei să lucreze pentru interesul României, nu pentru o peroană, nu pentru Iohannis, nu pentru mine.”

Cu toate acestea, actualul director al SIE nu a furnizat niciun moment niciun motiv pentru a putea fi acuzat că între el și șeful PSD există vreun fel de comunicare politică sau vreo relație de subordonare. Și poate tocmai de aceea, este Liviu Dragnea așa de supărat.

Exit mobile version