Site icon Editia de Dimineata

Adio întârzieri? Trenuri moderne vor lega Aradul de Budapesta și Viena

Trenuri electrice noi vor circula, în vreo doi ani de zile, de la Arad spre Occident, prin Budapesta şi până în Viena. Comisia Europeană a lansat un program prin care doreşte încurajarea călătoriei pe calea ferată.

În acest sens, au fost stabilite zece legături feroviare care vor lua fiinţă în viitorul apropiat: Olanda-Franța-Spania, Catalonia- Occitania, Austria-Ungaria-România, Franța-Italia, Olanda-Marea Britanie, Germania-Danemarca- Suedia, Cehia-Germania, Germania-Italia, Germania-Elveția, Spania-Portugalia.

În ceea ce priveşte ruta referitoare la legarea ţărilor Austria, Ungaria şi România, aceasta va viza oraşele menţionate mai sus, respectiv Viena, Budapesta şi Arad, scrie Aradon.

Capătul de linie va fi în Arad, pentru că are linie ferată modernizată, care permite deplasarea cu viteze superioare a garniturilor de tren.

„Un tren nou, confortabil, modern, va lega Aradul de Budapesta și Viena. Iată că avem deja primul rezultat al modernizării căii ferate Curtici-Arad-Simeria. Aradul va fi conectat la rețeaua europeană de cale ferată printr-un tren modern, parte a unui amplu proiect european”, a anunţat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Comisia Europeană va sprijini aceste proiecte-pilot facilitând contactele între părţile interesate implicate şi oferind asistenţă. Bruxellesul îşi propune, în special, să ajute operatorii să se regăsească în legislaţia europeană şi să identifice ajutoarele existente sau viitoare, transmit reprezentanţii Comisiei Europene.

În tot acest timp, statul român, prin CFR, a comandat deja 20 de trenuri electrice noi care vor ajunge în ţara noastră în următoarele 31 de luni, urmând ca numărul de garnituri noi să ajungă, în anii următori, la 37.

Preţuri decente

Dacă un drum cu maşina de la Arad la Budapesta sau la Viena costă sute de lei, plus taxe de drum, varianta feroviară vine cu preţuri mult mai mici şi cu timpi decenţi de transport.

În prezent, de la Arad la Budapesta călătoria durează 5 ore, iar prețul începe de la 115 lei la clasa a doua și ajunge la 605 pentru vagon de dormit.

De la Arad la Viena călătoria durează între 8 ore și 8 ore și jumătate, iar prețul unui bilet este, la momentul actual, 221 de lei la clasa a II-a, ajungând până la 770 lei la vagon de dormit.

Exit mobile version