Site icon Editia de Dimineata

Aero-taxi – unul dintre proiectele cu care şase inventatori din Arad vor participa la Salonul Internațional de la Geneva

Un taxi aerian și o cutie de viteză pentru turații mici, care poate fi folosită de la biciclete până la bărci cu motor și la elicopter. Acestea sunt două dintre proiectele cu care şase inventatori din Arad vor participa la finalul lunii aprilie la Salonul Internațional de la Geneva. Liderul grupului de inventatori arădeni, profesorul Dan Sobol, speră că echipa va câștiga cel puțin un premiu la evenimentul de la Geneva.

Dan Sobol va prezenta o cutie de viteză pentru turaţii mici, proiectată pentru biciclete, mopede, bărci cu motor, elicoptere sau turbine eoliene. Va mai prezenta o turbină cu pale pliabile şi un aparat de zbor care ar urma să fie dezvoltat ca taxi aerian. „Este prima participare din cariera mea la Salonul de la Geneva şi este cea mai importantă, acest eveniment fiind de importanţă mondială. Bineînţeles, merg cu gândul să câştig cel puţin un premiu”, a spus Dan Sobol, inginer şi profesor.

”Un aparat zbor cu efect Coandă, există drona pentru transport pachete, colete și, respectiv, aparatul de zbor, să-i zicem, de tip navă militară, pentru unul sau doi pasageri, și respectiv, aero-taxi sau taxiul aerian pentru patru – şase pasageri. Asta este etapa a treia de dezvoltare, la care ne trebuie fonduri suplimentare și pentru care mergem la Geneva, tocmai să găsim finanțare. Sunt autonome”, a mai spus Dan Sobol.

Inventatorii arădeni vor prezenta la Geneva și o instalație pentru protejarea vehiculelor rutiere, un organizator și un paravan mobil inteligent pentru uz casnic, transmite Radio Timișoara.

Dan Sobol negociază in prezent cu firme din Arabia Saudită pentru a pune in practică ideile sale revoluționare, scrie antena3.ro. Din 1985, de când a participat la prima competiție de inventică, profesorul arădean a obținut aproximativ 40 de medalii şi diplome în domeniu, cinci brevete şi are patru cereri de brevetare în curs.

Exit mobile version