Site icon Editia de Dimineata

Primul zbor de pe Aeroportul Brașov – Ghimbav a fost programat pentru jumătatea lunii decembrie

Autoritățile din Brașov se apropie de momentul deschiderii oficiale a aeroportului internațional Brașov – Ghimbav. Reprezentanții Consiliului Județean și partenerii implicați în acest proiect au pus la punc ultimele detalii pentru implementarea serviciilor de navigație aeriană, anunță brasov.net.

Este primul aeroport din România construit de la zero în ultimii 50 de ani. Partea de infrastructură este gata și se mai așteaptă montarea echipamentelor de radionavigație. A trebuit să treacă însă 15 ani de la începerea demersurilor de construire și până acum. Brașovenii sunt însă încântați de perspectiva de a avea un aeroport aproape de casă, comentează și digi24.ro.

Pe ultima sută de metri

Proiectarea spațiului aerian şi a procedurilor de zbor instrumentale s-a încheiat, iar documentaţia privind procedurile satelitare convenţionale pe baza cărora controlorii de trafic de la Arad vor eşalona zborurile în timp şi spaţiu şi vor asista piloţii în timpul procedurii de decolare şi aterizare pe pista de la Ghimbav, a fost predată la Autoritatea Aeronautică şi este în etapa de verificare, scrie brasov.net.

De asemenea, participanţii au fost informaţi că pe amplasamentul Aeroportului a fost montat echipamentul ILS (Instrument Landing System), produs de compania italiană Thales şi că în perioada următoare vor fi instalate echipamentele DVOR şi DME, care au fost de asemenea livrate.
La finalul şedinţei, participanţii au făcut o vizită la terminalul Aeroportului şi la clădirea de contingenţă, aflată în fază avansată de execuţie, prilej cu care au analizat aspecte de natură tehnică privind instalarea serverelor în cele două clădiri.

Tehnologie nouă, în premieră în România

La Brașov va fi implementată remote tower, o tehnologie nouă, în premieră pentru România, dar și pentru Europa de Est.
Astfel, dirijarea traficului se va face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad.
Cum este posibil? Simplu: Turnul de control nu va fi unul clasic, ci virtual. Practic, în diverse puncte-cheie ale pistei vor fi montați mai mulți senzori și 14 camere video de înaltă definiție.
A fost păstrat amplasamentul pe care trebuia făcut turnul clasic, acolo se face clădirea, numai că în locul acelui picior cu VGA unde stăteau controlorii, va fi un pilon pe care se vor instala camerele de luat vederi. Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, sunt preluate în acea clădire și de acolo transmise la Arad.
În sală va fi instalat noul turn de control care va dirija traficul la aeroportul Brașov. Consola va conține 14 ecrane de 55 de inchi plus celelalte echipamente de urmărire a traficului care vor asigura dirijarea traficului în deplină siguranță la noul aeroport Brașov, a declarat pentru Digi24 Florin Manta – director regional la Romatsa.

Graficul consolidat al activităţilor privind funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, convenit de Consiliul Judeţean Braşov împreună cu ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română prevede ca la jumătatea lunii iunie 2023 acest obiectiv să fie operaţional. În cazul în care pe parcursul implementării proiectului vor interveni situaţii de natură să modifice graficul asumat, acestea vor fi comunicate din timp, scrie brasov.net.

Exit mobile version