Site icon Editia de Dimineata

Agent Stasi, trimis în judecată după 50 ani pentru uciderea unui polonez în Berlinul de Est

Crima nu se prescrie niciodată. Este nevoie doar de voință politică, justiție independentă și procurori cu ambiție de afirmare.

În linii mari, acestea sunt ingredientele unui caz cu puternic ecou internațional. Un cetățean german va răspunde în fața instanței pentru o faptă comisă acum jumătate de secol.

Bărbatul de 79 de ani din Leipzig, a cărui identitate este încă protejată (prezumția de nevinovăție până la un verdict final) este acuzat că la data de 29 martie 1974 a împușcat mortal un cetățean polonez.

Dorea să emigreze în SUA

Conform arhivei Ministerului pentru Securitatea Statului (Stasi) din Republica Democrată Germania (RDG), polonezul a solicitat la ambasada Poloniei din Berlinul de Est permisiunea de a intra legal în Berlinul de Vest cu scopul declarat oficial de a emigra definitiv în SUA, scrie Die Zeit.

Stasi ar fi decis ”eliminarea definitivă” a polonezului. Foarte rapid și de fațadă au fost eliberate documentele care să îi permită plecarea legală a acestuia în Berlinul de Vest, însă la ultimul punct al frontierei din Gara Friedrichstrasse, acesta a fost împușcat mortal de un agent Stasi.

Crimă cu premeditare

”Țintit și împușcat în spate din poziție fixă”, se arată în rechizitoriul procurorului, ceea ce înseamnă crimă cu premeditare (asasinat).

Cazul a fost mușamalizat în unul de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, delict pentru care grănicerii sau oricare alt agent Stasi era absolvit de orice vină în cazul comiterii unei crime ”pentru prinderea sau neutralizarea fugarului”.

Decenii la rând cazul a stagnat din lipsă de probe, dar și din cauza faptului că identitatea autorului crimei era protejată în arhive.

Membru al unei echipe de elită a Stasi

Abia în 2016, o echipă de cercetătorii a reușit să deslușească identitatea acestuia, el fiind un membru al unei echipe de elită din cadrul Stasi.

În octombrie 2022, procurorul a încheiat rechizitoriul și a decis trimirea în judecată a inculpatului, însă era încă neclară încadrarea faptelor și dacă instanța regională din Berlin va accepta încadrarea propusă de acesta.

Justiția germană este foarte prudentă când vine vorba despre a periclita libertatea unui om, astfel că încadrarea inițială a fost ”omucidere”. Conform noului Cod Penal german, aceasta încadrare ar fi însemnat prescrierea faptei.

Trădare națională

În final, procurorul a decis că această crimă se încadrează la trădare națională, faptă pentru care nu există termen de prescripție.

La începutul lunii ianuarie 2024, un purtător de cuvânt al instanței a anuntat oficial că a acceptat încadrarea de crimă în scopul trădării naționale și a fixat primul termen de judecată pentru 14 martie 2024 la Tribunalul Regional din Berlin.

Teoretic, pentru această acuzație, Codul Penal din RDG în vigoare la data comiterii faptei era de pedeapsă cu moartea, însă aceasta nu este în vigoare în noul cod penal al Germaniei reunificate, astfel că în cazul în care va fi găsit vinovat, bărbatul din Leipzig riscă închisoarea pe viață.

Foto: Jens Kalaene/​dpa

Exit mobile version