Site icon Editia de Dimineata

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiţionată a vaccinului de la Moderna

Primise autorizație în Statele Unite, apoi în Canada și ulterior Israel, și aștepta vești din UE și Marea Britanie. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiţionată a vaccinului de la Moderna.

Acesta este cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene.

Comisia Europeană, care a semnat un contract de pre-comandă pentru 160 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE, urmează să se pronunţe în privinţa aprobării vaccinului Moderna, însă această procedură este considerată o formalitate.

Comisia Europeană a autorizat deja în luna decembrie vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.

„Veşti bune pentru eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii europeni”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acum lucrăm cu viteză maximă pentru a aproba acest vaccin şi pentru ca el să devină disponibil în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat ea.

COMPARAȚIE ÎNTRE VACCINUL PFIZER-BIONTECH ȘI CEL DE LA MODERNA

Principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, fapt ce a obligat statele la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.

În acelaşi timp, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile.

Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, cele de la Moderna la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer la o diferenţă de 21 de zile.

Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95%, mult mai mare decât se aştepta, însă cel de la Moderna a demonstrat capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA.

Ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poate produce proteine virale care servesc la generarea de anticorpi necesari corpului pentru a se apăra.

FDA a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.

Exit mobile version