Site icon Editia de Dimineata

Agricultorii au descoperit rețeta succesului. Care este platația cu care reuşeşti să-ţi recuperezi investiţia de 100 de ori

Sursă Foto: pestre.ro

O investiție minimă cu un profit care se întinde pe mai mult timp. Aceasta este rețeta succesului pentru fondatorii Asociației Nucifere Regia, care reușesc să își scoată investiția de până la 100 de ori dintr-o livadă cu nuci.

Reprezentantul asociaţiei, Toth Jozsef, a menționat că investițiile într-un singur hectar de livadă de nuci sunt cuprinse între 4.000 şi 6.000 de euro, însă beneficiile sunt foarte bune, potrivit Mediafax.

Acesta a mai spus și faptul că, România poate redeveni lider mondial pe segmentul plantațiilor de nuci, asta în condițiile în care agricultorii vor cultiva peste 20.000 de hectare.

Promovăm înfiinţarea unor livezi de nuci în România, doar din soiuri de nuci româneşti, pentru ambele tipuri de livezi – fructiferă şi forestieră – deoarece acestea sunt aclimatizate. Investiţiile nu sunt nici mici, nici mari, fiind nevoie de un buget de 4.000 de euro pentru un hectar de livadă de nuci fructiferi, iar pentru cea forestieră de peste 6.000 de euro, deoarece aici densitatea copacilor este mai mare. Susţinem o afacere de familie pentru livezile de nuci fructiferi. O astfel de familie, compusă din patru membri, poate întreţine o livadă de 5,2 hectare, şi poate obţine după perioada de maturitate a pomilor beneficii foarte bune”, a spus Toth, pentru Mediafax.

Potrivit specialistului, o investiție de 6.400 de euro făcută în 2017 într-un hectar de livadă forestieră poate genera un profit de peste 600.000 de euro în 25 de ani, depăşind estimările oricărui fond de investiţii.

Agricultorii mai trebuie să aibă în vedere și faptul că solul terenului pentru înființarea unei livezi de nuci trebuie să fie analizat înainte, iar zona trebuie să fie însorită pe timpul timineții între orele 10 – 15 și să aibă în apropiere o sursă de apă pentru udarea pomilor.

La un calcul estimativ de 2.200 de kg la hectar, la un cost de 10 lei pe kilogramul de nucă în coajă, iese o valoare a producţiei de 5.000 de euro, iar la miezul de nucă de 8.500 de euro, unde kilogramul este 35 de lei. În al doilea an de rod profitul lunar se ridică la 1.000 de euro, pentru nuca în coajă, şi depăşeşte 3.000 de euro la miezul de nucă. Investiţia se poate amortiza într-un an sau doi. Nuca are căutare ca şi aliment – ulei sau miezul de nucă, dar şi ca derivate. Coaja de nucă se foloseşte în industria farmaceutică, cosmetică, în industria de armanent, aviaţie sau la cea de bijuterii. Din coaja de nucă se fac anumite granulaţii care se folosesc în confecţionarea unor piese de armament, iar în aviaţie se foloseşte iarna în compoziţie cu spuma pentru degivrarea avioanelor. Coaja de nucă nu zgârie, astfel că se foloseşte şi la şlefuirea bijuteriilor. Şi frunza de nucă se poate valorifica în industria vopselei şi cea farmaceutică. Asociaţia noastră garantează şi desfacerea produselor”, a declarat Toth Jozsef.

Sursă Foto: pestre.ro

Exit mobile version