Site icon Editia de Dimineata

Alba-neagra cu închiderea școlilor. Cele particulare pot continua cursurile fizic. Ce spun oficialitățile

Deși recomandarea CNSU a fost absorbită aproape în întregime de HG 1.130, privind inițierea unor noi restricții începând de luni, 25 octombrie, anumite pasaje “strecurate” permit învățământului particular să-și continue orele în sistem fizic. Acest lucru a născut, astăzi, mai multe controverse.

”Conform articolului 8.1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul a afirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în grădinițele și școlile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni.

În acest mod s-a creat confuzie, neştiindu-se dacă acestea pot sau nu funcţiona.

Se presupune o “scăpare”.

Întrebat, de asemenea, dacă se va face o actualizare a deciziei, astfel încât să se ştie dacă unităţile private pot primi elevi de luni, Cîmpean a declarat:  „Nu sunt în măsură să decid eu rectificarea Hotărârii de Guvern pentru că sunt doar un ministru. Dar ar fi o soluție. Din păcate, timpul nu lucrează în favoarea noastră, pentru mâine este luni dimineață”.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că nu are temei legal să impună o vacanță și învățământului privat și că, dacă Hotărârea de Guvern care a lăsat învățământul privat în afara reglementărilor nu va fi modificată, va fi o discriminare între elevii și preșcolarii care merg la grădinițe și școli de stat și cei de la privat, ceea ce, spune el, „nu este normal”.

Cîmpeanu susține că a fost de acord cu vacanța de două săptămâni doar pentru că era în interesul stării de sănătate a copiilor și că „presupune” că a fost vorba de o scăpare la nivelul Guvernului „sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”.

Întrebat dacă cineva a făcut intenționat modificarea, acesta a răspuns: „Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.”

Închiderea școlilor. “Atitudine iresponsabilă”

​Consiliul Național al Elevilor denunță „atitudinea iresponsabilă” și „lipsa de coerență în măsuri”, care „generează o vădită discriminare”, în ceea ce privește impunerea vacanței de două săptămâni pentru toți elevii din România.

Reprezentanții elevilor cer Ministerului Educației să propună modificarea de urgență a hotărârii de guvern care să o completeze pe cealaltă și prin care să se permită suspendarea cursurilor și pentru școlile private.

Reprezentanții elevilor își exprimă totodată „îngrijorarea cu privire la neglijența autorităților în ceea ce privește sănătatea publică a cetățenilor, având în vedere că elevii care studiază în unități de învățământ particulare își vor desfășura activitatea didactică cu prezență fizică în continuare, deși toate celelalte școli de stat vor fi în vacanță timp de două săptămâni”.

„Această atitudine iresponsabilă denotă, din nou, o lipsă de coerență în măsuri și o lipsă de viziune instituțională, care generează o vădită discriminare pentru sistemul de învățământ privat”, spun cei din Consiliul Național al Elevilor.

„Totodată, aducem în vedere faptul că structura anului școlar ar trebui să fie aceeași pentru toate școlile, fără diferențiere între cele de stat și cele private”, mai spun elevii în comunicat.

„Din nou, suntem martorii unor măsuri fără cap și fără coadă – vacanță pentru toți, dar doar pentru unii! Astfel de erori sunt inadmisibile, iar Ministerul Educației are datoria de a propune de urgență adoptarea unei hotărâri de guvern care să o completeze pe cealaltă și prin care să se permită suspendarea cursurilor și pentru școlile private”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Potrivit datelor INS transmise pe 5 octombrie, 5,3% din populația școlară învață în unități de învățământ private.

UPDATE

Guvernul se va întruni mâine dimineață, pentru a corecta HG care, în acest moment, le permite școlilor private să funcționeze în format fizic, au declarat surse din Executiv pentru Educație Privată

Ședința va avea loc la ora 11.

 

Exit mobile version