Site icon Editia de Dimineata

Albinele, noul test rapid de COVID-19

Cercetătorii olandezi au antrenat albinele pentru a-și scoate trompa atunci când li se prezintă mirosul unic al virusului, acționând ca un fel de test rapid.  Albinele  au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit.

Deși este o metodă mai puțin convențională decât testele de laborator, oamenii de știință au spus că folosirea albinelor pentru a diagnostica coronavirusul ar putea contribui la acoperirea unei lacune în țările cu venituri mici, cu acces limitat la tehnologii mai sofisticate, cum ar fi materialele pentru testele de reacție în lanț a polimerazei (PCR).

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen au antrenat aproximativ 150 de albine cu o metodă pavloviană de condiționare prin care au dat insectelor o soluție de apă cu zahăr de fiecare dată când au fost expuse la mirosul coronavirusului. Când albinelor li s-a prezentat un eșantion negativ pentru virus, nu au primit nicio recompensă. Apoi, albinele au învățat să-și scoată trompa pentru un eșantion pozitiv, chiar și fără recompensă oferită. În câteva ore, insectele au fost antrenate să identifice virusul la câteva secunde după ce l-au mirosit.

Albinele în hamuri

Oamenii de știință cred că pot atinge o rată de precizie de aproximativ 95% dacă utilizează mai multe insecte pentru a adulmeca fiecare probă. Rezultatele lor nu au fost încă publicate în reviste științifice sau evaluate de colegi. Ideea cercetării a venit de la fondatorii start-up-ului olandez InsectSense, care folosise anterior albinele pentru a detecta minele bogate în minerale.

De fiecare dată când oamenii de știință au dorit să antreneze un nou set de albine, au folosit un frigider sau temperatura naturală externă pentru a le răci și a le face mai puțin active. Apoi au pus albinele în hamuri, astfel încât să rămână nemișcate în timp ce se confruntă cu probele, care constau din materialul respirator dintr-un tampon nazal, amestecat cu substanțe chimice. Albinele miroseau probe atât de la nurci, cât și de la oameni și erau la fel de bune în identificarea virusului în ambele situații.

InsectSense a spus că lucrează la o mașină care ar putea antrena mai multe albine simultan pentru a face diagnosticul, precum și la un biocip care ar folosi gene din celulele folosite de albine pentru a detecta virusul. Această metodă ar ocoli nevoia de a folosi insecte vii.

Exit mobile version