Site icon Editia de Dimineata

Aleksei Navalnîi a dispărut în interiorul sistemului de penitenciare al Rusiei

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost mutat din colonia penitenciară IK-6 din regiunea Vladimir, la est de Moscova, şi nu se ştie unde se află acum, au afirmat luni aliaţii disidentului, citați de Reuters.

Apropiaţi ai lui Navalnîi au indicat că se pregătesc pentru un posibil transfer al acestuia într-o colonie cu un regim mai dur, după ce în august a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, personalul coloniei IK-6 din oraşul Melehovo i-a declarat avocatului acestuia care aştepta afară că disidentul nu se mai află între deţinuţi.

„Unde anume l-au dus au refuzat să spună”, a scris purtătoarea de cuvânt pe platforma X, fosta Twitter.

Procesul de transferare a deţinuţilor pe calea ferată străbătând vastul teritoriu al Rusiei poate dura săptămâni întregi, iar apropiaţii lor nu pot afla informaţii despre ce se întâmplă cu aceştia decât după ce ajung la destinaţie.

Apropiații lui Navalnîi leagă transferarea sa de începerea campaniei pentru alegerile prezidențiale din Rusia

Avocaţii lui Navalnîi nu l-au mai putut contacta de marţea trecută.

Asistenta sa Liubov Sobol a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că susţinătorii săi se tem că este pe cale să fie transferat într-un nou loc de detenţie şi că momentul ales este legat de începutul campaniei prezidenţiale în vederea alegerilor la care Vladimir Putin a anunţat că va candida pentru un nou mandat de şase ani în fruntea ţării.

„Atât de tare se tem de Navalnîi, care este în închisoare, are drepturi limitate de corespondenţă, nu-şi poate vedea familia şi aşa mai departe, încât în perioada când Putin urma să-şi anunţe candidatura au hotărât să-l izoleze pur şi simplu pe Navalnîi de lumea exterioară, Doamne fereşte să facă vreo declaraţie”, a comentat ea.

Comisia Electorală Centrală de la Moscova a anunțat luni că alegerile prezidențiale vor fi organizate și în teritoriile ucrainene ocupate, după ce săptămâna trecută a stabilit ca ele să se desfășoare pe o perioadă de trei zile.

Exit mobile version