Site icon Editia de Dimineata

Crezi că e documentar Discovery, dar nu e. Aleksei Navalnîi povestește tentativele de asasinat la adresa sa. 10 milioane de accesări în două zile

Ai auzit, probabil, de Aleksei Navalnîi,  activistul și politicianul rus atât de incomod pentru Vladimir Putin.

Ei bine, Aleksei Navalnîi a avut inițiativa să facă un film în care povestește cum s-a încercat asasinarea sa de către oamenii președintelui rus.

Dă nume, fotografii, documente, schițe, itinerarii – este un film foarte dens. Ce uimește cel mai tare este tonalitatea lui – omul vorbește de parcă ar lua parte la lansarea unei cărți motivaționale, nu ca și când ar povesti clipele dramatice ale atentatelor la adresa vieții sale. Este argumentativ, sincer și deseori ironic.

Are o explicație, cinică, și la adresa atentatelor eșuate. Într-o țară în care totul merge atât de prost, cum ar putea ca acest lucru să aibă succes?

Tot documentarul, pentru că seamănă cu un documentar Discovery, povestit la persoana I a devenit viral pe YouTube. În aproape două zile a strâns 10 milioane de vizualizări.

Aleksei Navalnîi povestește tentativele de asasinat la adresa sa. Poate fi urmărit AICI

Omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult

Din 2009 încoace Aleksei Anatolievici Navalnîi, activist și politician rus în vîrstă de 44 de ani, este junghiul din coasta lui Vladimir Putin. A căpătat popularitate în Rusia și în mass-media ruse și internaționale, criticând corupția și regimul acestuia. A organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia.

În 2012, The Wall Street Journal l-a descris pe Navalnîi ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.

În septembrie 2013 Navalnîi a candidat la funcția de primar al Moscovei. a pierdut cursa în fața lui Serghei Sobianin (candidatul lui Putin).

Arestări în lanț

Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în 2012. Când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații respinse de acesta.

În iulie 2013, opozantul rus a fost condamnat pentru delapidare, la cinci ani de colonie cu regim obișnuit.

Fiind reținut chiar în sala de judecată, Navalnîi a fost eliberat a doua zi, printr-o altă decizie de judecată, sub măsura obligării sale de a nu părăsi țara. Pe 16 octombrie 2013, instanța i-a schimbat sentința în condamnare cu suspendare.

Pe 28 februarie 2014, o altă instanță de judecată i-a schimbat sentința lui Navalnîi din interdicție de a părăsi țara în arest la domiciliu până la 28 aprilie. Ulterior, arestul la domiciliu i-a fost prelungit regulat până la 15 februarie 2015. Pe 20 februarie 2015, Navalnîi a fost supus unui arest administrativ pentru 15 zile pentru… agitație în metrou.

Sarabanda acuzațiilor și arestărilor nu se oprește aici.

Pe 19 decembrie 2014, procuratura a cerut 10 ani de închisoare pentru Navalnîi în cazul «Yves Rocher», în care el și fratele său, Oleg, au fost învinuiți de furt de mijloace financiare de la firma «Yves Rocher Восток». Aleksei a respins acuzațiile. Pe 30 decembrie 2014, instanța l-a condamnat la 3 ani și 6 luni cu suspendare. În timp ce fratele său a primit același termen, dar cu executare.

Se pare că aceste lucruri nu au fost suficiente.

Așa că s-a trecut la scenariul următor.

Asasinatul. Aleksei Navalnîi povestește tentativele de asasinat împotriva sa

Pe 20 august 2020, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalnîi s-a simțit foarte rău, fiind spitalizat la Urgența Spitalului Municipal 1 din Omsk. Oraș în care avionul în care se găsea politicianul rus, a efectuat o aterizare de urgență. Schimbarea stării sale de sănătate a fost abruptă și violentă conform unei filmări a momentelor de criză.

O filmare din avion arată cum acesta urlă de durere, iar pasagerii sunt speriați.

Doctorii spitalului din Omsk au reușit să îi administreze atropină, salvându-i viața. Au insistat, totuși, că nu este vorba de o otrăvire.

La insistențele rudelor, Navalnîi a fost transferat la Berlin. Verdictul a venit foare repede. Otrăvire cu o substanță care aparține grupului inhibitorilor de colinesterază. Ulterior s-a dovedit că este vorba de un agent neurotoxic, Noviciok.

Ce s-a întîmplat, de fapt? Planul de asasinare era schițat încă din 2017

O investigație de presă coordonată de Bellingcat a scos la iveală dovezi că otrăvirea activistului Aleksei Navalnîi, care făcea opoziție regimului Putin, a fost planificată și pusă în practică de serviciul de informații al Rusiei, FSB, scrie Radio Europa Liberă.

Otrăvirea lui Navalnîi, care a avut loc în august 2020, în orașul siberian Tomsk, ar fi fost planificată încă din anul 2017. Arată o investigație care citează „dovezi voluminoase sub formă de comunicații telefonice și date de călătorie” și care a fost realizată de site-ul de investigații Bellingcat, site-ul de investigații rusesc Insider și cu ajutorul Der Spiegel și CNN.

„Din primele luni ale lui 2017 până în august 2020, agenți FSB dintr-o unitate clandestină a serviciului de informații, specializată în folosirea substanțelor otrăvitoare, l-a urmărit pe Navalnîi în călătoriile sale prin Rusia, a zburat alături de el în peste 30 de curse cu avionul și pare să fi avut cel puțin alte două tentative de otrăvire a acestuia, înainte de operațiunea din Tomsk”, arată un comunicat al grupului Bellingcat.

Bellingcat, un grup de investigații din surse deschise, cu sediul în Marea Britanie, arată că ancheta a identificat trei agenți FSB ai acestei unități clandestine, care au călătorit urmărindu-l pe Aleksei Navalnîi în Novosibirsk, apoi în Tomsk, unde a fost otrăvit.

Cei trei (dintre care doi erau doctori) ar fi fost sprijiniți de cel puțin 5 alți agenți FSB. Dintre care unii au mers și la Omsk. Acolo unde Navalnîi a fost spitalizat după ce i s-a făcut rău.

Agenții au călătorit folosind nume false, uneori acestea erau diferite pentru zborul dus și cel întors. Uneori au călătorit cu zboruri paralele cu cele ale lui Navalnîi, pentru a-și masca mișcările.

„Membrii unității au comunicat unii cu alții în timpul operațiunii, cu vârfuri bruște ale comunicațiilor chiar înainte de otrăvire, precum și în timpul orelor când Aleksei Navalnîi plecase de la hotel către aeroportul din Tomsk”, mai arată investigația.

Arme chimice și otrăvitoare din epoca sovietică a vechilor laboratoare KGB

Grupul Bellingcat a analizat metadatele telefonice ale 12 agenți FSB legați de Institutul rus de Criminalistică. Acestea au arătat că unitatea FSB folosește un eșantion de arme chimice și otrăvitoare. Care seamănă cu vechile laboratoare KGB din epoca sovietică, descrise de foști spioni ruși care au dezertat.

„Analizând metadatele apelurilor, datele de zboruri care s-au suprapus și baze de date offline care s-au scurs în public, am identificat cel puțin 15 agenți care lucrează în această subunitate clandestină a Institutului Criminalistic al FSB. Cel puțin 8 dintre aceștia – inclusiv șeful lor Stanislav Makșakov – au fost implicați direct în diferite etape ale aparentelor multiple tentative de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi”, arată investigația.

Membrii așa-numitei „divizii de otrăvire” l-au urmărit pe Navalnîi cel puțin din 16 ianuarie 2017, susține Bellingcat. La doar o lună după ce acesta a anunțat că planifică să candideze la alegerile prezidențiale din 2018.

Agentul toxic folosit în otrăvirea lui Navalnîi a fost similar cu cel identificat de autoritățile britanice în otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Yulia. Atentatul a avut loc în 2018, în orașul britanic Salisbury.

De fapt, două atentate, nu unul

Informații de ultim moment arată că, de fapt în august vorbim despre două atentate.

Prima tentativă de otrăvire a avut loc la 20 august, când agenți ruși ar fi intrat în camera de hotel a lui Alexei Navalnîi, unde i-ar fi picurat o substanță neurotoxică pe haine. Acestuia i s-a făcut rău brusc în avion. La început s-a crezut că este vorba de o substanță pusă într-un ceai.

A doua tentativă de otrăvire a lui Navalnîi ar fi avut loc chiar înainte ca acesta să fie transportat la Berlin pentru tratament.

Laboratoare medicale din trei țări – printre care unul francez şi unul german, ale căror rezultate au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – au arătat că principalul opozant al lui Vladimir Putin a fost otrăvit cu Noviciok.

Șefa Executivului de la Berlin a confirmat și ea că substanța cu care fusese intoxicat Navalnîi  în Rusia a fost identificată într-un laborator special al armatei germane, Bundeswehr.  Angela Merkel a declarat că Aleksei Navalnîi este victima unei tentative de crimă și că urma „să fie redus la tăcere”.

Ea a condamnat otrăvirea politicianului rus în numele întregului guvern federal. Adăugând că există întrebări de o gravitate deosebită „la care doar guvernul rus poate să răspundă și trebuie să răspundă”, scrie DW.

Săptămâna aceasta, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu vede motive pentru declanşarea unei anchete în Rusia asupra otrăvirii principalului său opozant.

„Dacă o persoană a fost foarte aproape de moarte, asta nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală”. A declarat Putin, cu prilejul reuniunii de joi a Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin.

 

Foto JurnalulMD

 

 

Exit mobile version