Site icon Editia de Dimineata

ALERTĂ DE RĂSPÂNDIRE MONDIALĂ. Noua variantă de coronavirus descoperită în Africa a ajuns în alte țări. E și în Europa

Noua variantă B. 1. 1. 529 a coronavirusului, care îngrijorează oamenii de știință, a fost depistată în Israel, au anunțat autoritățile de la Ierusalim vineri dimineață.
”Varianta descoperită în statele din sudul Africi a fost identificată în Israel. Este vorba despre o persoană revenită din Malawi”, a anunțat ministerul Sănătății, care a precizat că există temeri că alte două persoane revenite din străinătate ar fi purtătoarele acestei variante. Acestea se află acum în carantină.
Cazuri de purtători ai noii variante au fost semnalate în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, scrie BFM TV.
Ce este mai important în legătură cu cele trei cazuri din Israel este faptul că persoanele respective fuseseră vaccinate anti-COVID-19. Precizarea a fost făcută de Ministerul Sănătății, fără a detalia numărul de doze administrate sau tipul de vaccin. Dar se știe că Israelul a devenit un centru de testare la scară națională pentru vaccinul produs de Pfizer/BioNTech.
Potrivit presei locale, premierul israelian Naftali Bennett a convocat o reuniune în cursul dimineții cu reprezentanți ai domeniului sănătății publice și ai guvernului său, pentru o dare de seamă referitoare la situația sanitară. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni de urgență, de asemenea.
În cursul nopții de joi spre vineri, Guvernul israelian a anunțat că a plasat pe lista roșie sanitară Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini, după anunțul privind descoperirea noii variante, depistate inițial în Africa de Sud.

UPDATE

Germania anunțase vineri dimineață reducerea la maximum a numărului de zboruri către și dinspre Africa de Sud, dar ulterior un alt anunț a venit din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare” a coronavirusului B.1.1.529, anunță Ursula von der Leyen.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de către președinta Comisiei Europene, care a precizat că este vorba despre zborurile din toată regiunea sudică a continentului african, nu doar din Africa de Sud.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de mare” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au descoperit deja varianta beta.

În acest stadiu, cercetătorii nu sunt siguri de efcienţa vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei noi variante a virusului.

Apariţia acestei variante se află la baza creşterii ”exponenţiale” a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrului sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla.

Pandemia covid-19 este dominată în prezent, în lume, de o răspândire a variantei indiene (Delta), foarte contagioasă, descoperită în India.

UPDATE

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor referitoare la coordonarea liberei circulații în condiții de siguranță în UE, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Comisia propune să se pună un accent mai puternic pe o abordare „personalizată” a măsurilor privind călătoriile și pe o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară. Perioada de 9 luni ia în considerare orientările oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) privind administrarea dozelor de rapel după o perioadă de 6 luni și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura faptul că campaniile naționale de vaccinare se pot adapta, iar cetățenii pot avea acces la dozele de rapel.

Comisia propune, de asemenea, actualizări ale hărții UE bazate pe codul de culori, precum și o procedură simplificată de activare a „frânei de urgență”. 

De asemenea, Comisia propune actualizarea normelor privind călătoriile dinspre țări terțe către UE.

UPDATE

Belgia anunță primul caz din Europa cu noua tulpină sud-africană. Este vorba despre o persoană care a venit din Egipt prin Turcia încă din 11 noiembrie.

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, al cărui laborator lucrează în strânsă legătură cu institutul belgian de sănătate publică, tulpina a fost detectată în cazul unei femei nevaccinate care călătorise din Egipt prin Turcia. Aceasta a resimțit primele simptome ale bolii pe 22 noiembrie, la 11 zile după întoarcerea sa în Belgia. Tot pe 11 noiembrie fusese depistat și primul caz cunoscut de infectare cu această tulpină, în Botswana, dar cazul din Belgia sugerează că la data respectivă aceasta era deja în Europa.

Pacienta susține că nu a avut nicio legătură cu Africa de Sud, iar rezultatele analizelor au determinat că în momentul diagnosticării, luni, femeia prezenta o încărcătură virală mare. Acest lucru sugerează că mutația coronavirusului în varianta despre care există temeri că ocolește imunitatea dată de vaccinuri s-a produs mult mai devreme.

UPDATE

Din primele analize, noua tulpină ar avea nu mai puţin de 32 de mutaţii doar la nivelul proteinei spike, aproape dublu faţă de varianta Delta, relatează stiri.tvr.ro.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical al Institutului „Matei Balş” București: Proteina spike este cea prin care virusul pătrunde în celulă. În momentul în care sunt mutaţii la nivelul proteinei spike, ne aşteptăm să avem o eficienţă categoric mai scăzută pentru vaccin, cel puţin pentru vaccinurile pe care le avem, că ştiţi, cât de curând vom avea şi alte vaccinuri. Dacă vom ajunge în punctul în care să avem un virus care să fie şi uşor transmisibil, şi agresiv, atunci într-adevăr va fi o mare problemă„.

Dr. Adrian Marinescu: „Dacă ea ajunge să fie îngrijorătoare, înseamnă că toate ţările vor monitoriza, vor face secvenţieri, vor căuta aceste mutaţii pentru a vedea dacă apar alte cazuri şi în ţara respectivă, adică noi vorbim de România„.

De-a lungul pandemiei au mai fost variante virale, unele chiar agresive, inclusiv din Africa de Sud, declarate îngrijorătoare, însă până la urmă nu au pus probleme atât de mari precum varianta Delta.

UPDATE

Premierul României, Nicolae Ciucă, a abordat subiectul noii variante a coronavirusului, într-o postare în pagina de Facebook, făcând referire la recomandările Comisiei Europene și ale OMS.

Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a scris premierul Ciucă.

UPDATE

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că noua variantă de coronavirus este motiv de îngrijorare și i-a conferit deja o denumire conform uzanței, la variantele anterioare, denumirea unei litere din alfabetul grec: Omicron.

Nu există încă o dovadă că noua variantă este mai contagioasă sau letală sau că ar putea diminua capacitatea de protecție asigurată de vaccinuri, dar tocmai nesiguranța dată de aceste semne de întrebare este un factor care a determinat mai multe state ale lumii să ia măsuri rapide de restricționare a călătoriilor în regiune, scrie The New York Times.

 

Exit mobile version