Site icon Editia de Dimineata

Alex Gâlmeanu, fotograf de elită: ”Încerc să-i portretizez pe oamenii pe care-i fotografiez în cel mai bun moment al lor”

E ”Omul cu portretele” sau ”Omul cu vedetele”, căci este cunoscut în viața publică în special pentru fotografia sa de portret. Care lui i se pare o formă de putere. ”Prin fotografia de portret se poate obține această formă de putere”, crede Alex Gâlmeanu. Fotograf de elită, de lux, fotograf de vedete, de portrete, de artă și de președinți.

Are 41 de ani, și până acum a avut șansa de a fotografia și președinți de stat, și oameni care locuiau în canale. A intrat acolo, în canalul-locuință, după ei, a fotografiat orice se află între cele două extreme.

Invitat la ”Ediția de dimineață”

Duminică, de la 10:30, este invitatul lui Lucian Mîndruță la emisiunea ”Ediția de dimineață”, la Digi24, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

Fotografiile lui – are mii de imagini arhivate – vor servi cu siguranță ca „ferestre” către lumea de azi pentru cei din viitor.

Când zic ”mai frumos” nu mă gândesc neapărat la condiția estetică. Mi se pare că o fotografie de portret devine puternică atunci când este autentică. Atunci când inevitabil portretizează omul fotografiat din cel mai bun unghi pe care îl are. Totul începe cu unghiul, cu lumina, cu modul în care poziționezi camera, cu momentul ales”, îi explică lui Lucian Mîndruță în emisiunea de duminică dimineața, de la Digi 24.

Prin fotografia de portret se poate obține o formă de putere. Dar cel mai important ingredient al acestei forme de putere pe care o obții într-o fotografie este doza de autenticitate.

Nu știu cât reușesc, cât îmi iese de fiecare dată, dar încerc să-i portretizez pe oamenii pe care îi fotografiez în cel mai bun moment al lor”, spune despre vedetele pe care le fotografiază.

De artă nu scapi

Fotografia e artă. De artă nu scapi. Și dacă faci contabilitate e o artă, crede Alex Gâlmeanu, fiu de artist (tatăl lui a fost regizor de film documentar).

Surprinzător, spune că abia așteaptă niște fotografi care să umple stadioanele, căci încă este loc de ei pe piață.

Încă e loc de mai mult. Imaginează-ți cum se întâmplă în muzică. Abia aștept să existe fotografi care să umple stadioanele! Cu cât o industrie are mai mulți membri, cu atât ea devine mai puternică. Eu încurajez democratizarea fotografiei, cred că este un lucru bun. Și cred că paralela asta față de industria muzicii este foarte potrivită.

Gândește-te că oricine în ziua de azi se poate apuca de muzică. Așa ar trebui să fie și cu fotografia și se întâmplă”, spune Alex Gâlmeanu.

Despre schimbarea industriilor

Este conștient însă de schimbările din diferite insdustrii, mai ales cea de publishing: ”Se schimbă niște industrii. Industria de publishing, de reviste glossy sau de fashion încet, încet, dispare. Nu cred că o să dispară definitiv, cred că va fi cam cum e vinilul în muzică, va rămâne într-o zonă de lux. Revistele viitorului le văd într-un tiraj foarte mic și foarte scumpe. E o piață care se diminuează pe zi ce trece”, măturisește la ”Ediția de dimineață”.

Și, dacă aveam o curiozitate despre opinia unui maestru al fotografiei despre telefoanele mobile devenit aparate de fotografiat, iată că Alex Gâlmeanu vorbește și despre acestea. ”Aparatele de fotografiat montate pe telefoanele mobile în ziua de astăzi sunt incredibil de bune. Sunt niște pași tehnologici acolo absolut ireali. Telefonul mobil a introdus un nou benchmark în fotografie.

În viitorul apropiat vom vorbi despre fotografia computerizată, care este o cu totul altă mâncare de pește. Toate obiectivele aparatelor foto au defecte. Nu există obiectiv ideal, indiferent cât e el de scump. Dar mai nou din software poți să reduci sau chiar să elimini aceste defecte de fabricație  ale obiectivelor, ceea ce este o chestie extraordinară”.

Dar să-l urmărim în dialogul cu Lucian Mîndruță, căci doar așa îl  putem descoperi mai bine pe Alex Gâlmeanu, fotograful de elită.

Exit mobile version