Site icon Editia de Dimineata

Alexandru Tomescu și cel mai valoros instrument muzical al statului român, la Serviciul de Noapte

Sursa: elle.ro

România are cu ce mândri, cam în toate domeniile, iar dacă ar fi să aprofundăm, am observa, că pe anumite planuri excelăm cu ușurință. Un exemplu, care aduce multă țării, este tânărul, celebrul și contemporanul violonist român Alexandru Tomescu, deținător de o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

Născut în anul 1976, povestea lui Alexandru în muzică începe de la vârsta de 6 ani, când, acompaniat de tatăl său, participa la diverse evenimente și concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. De asemenea, obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub îndrumuarea unor dirijori importanţi,  cum ar fi Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz,  în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

Sursa: radioromaniacultural.ro

“Cred că nicio materie nu e mai maleabilă decât sunetul… poţi să îl modelezi în mii şi mii de variante, să îl colorezi într-o multitudine de feluri, să îi dai ce intensitate vrei tu. Vioara m-a ajutat să cunosc sunetul. Şi pentru că dacă ar fi să ne luăm după Johann Huizinga, suntem toţi nişte fiinţe care se joacă – şi eu încă mă mai joc cu sunetul alături de vioară : o prietenă dragă care mi-a fost mereu alături.”, afirmă cel care a revoluționat muzica clasică românească și organizatorul de 11 ani al „Turneului Internațional Stradivarius”, Alexandru Tomescu.

Momentan, artistul este angajat al Radio România și solist concertist permenent de elită a Orchestrei Naționale Radio București, dar, în trecut, a înregistrat pentru posturi de radio și televiziune din România, Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polona, SUA și a realizat mai multe imprimări pe CD, precum: „Alexandru Tomescu at Moscow „(cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), „Romanian Piano Trio” (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), „Simply Mozart” (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau „Ad Libitum – Primus”  (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Anul 2018 este an aniversar pentru Românnia- Centenar- „Turneul Internațional STtradivarius”.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

Cum spuneam mai devreme, Alexandru este posesorul vioarei Stradivarius Elder-Voicu, pe care a câștigat-o în urma unui concurs. Violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe  inedite de „performance”: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: „Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics”, „Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok”.

Vioara, cu numele original “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” , a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W. E. Hill&Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma&Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și, desigur, a cunoscutului violonist romând, Ion Voicu.

Cinci ani a promis Alexandru că va cânta pe Stradivarius, atunci când a intrat în posesia sa, iar ulterior a demarat proiectul „Stradivarius Elder Voicu: 2008-2012”, constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni.

În 2013, Alexandru Tomescu a câştigat pentru încă 5 ani dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Pe Alexandru Tomescu îl puteți asculta luni noapte, în cadrul emisiunii Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină la Radio România Actualități.

Exit mobile version