Site icon Editia de Dimineata

Algoritmii Facebook au confundat o localitate din Franța cu o injurătură

Dacă aveți cont de Facebook (cum să nu aveți?) v-ați confruntat măcar o dată cu “încălcarea regulilor comunității”. Mai precis algoritmii Facebook au detectat ceva-ceva și au acționat în consecință.

Pe tema asta întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante s-au tot întîmplat. Vă mai aduceți aminte când au fost banate niște tablouri nud ale unui mare muzeu și identificate drept pornografice?

Ei bine, iată o nouă întâmplare din aceeași serie.

De data aceasta Facebook a cenzurat un oraș întreg.

Faceți cunoștință cu orașul Bitche

Pagina de Facebook a localităţii franceze Bitche (nord-est), suspendată la sfârşitul lunii martie înainte de a fi reactivată marţi, a trecut pe sub furcile caudine ale algoritmilor pretenţioşi ai gigantului digital, care au confundat numele aşezării cu o insultă în limba engleză.

”Facebook a cenzurat pagina noastră ‘Ville de Bitche’ (‘Oraşul Bitche’). La 19 martie, Facebook ne-a adus la cunoştinţă (că) aceasta nu mai era publică pe motiv că ‘încălca normele aplicabile paginilor de Facebook’ ”, a declarat primarul oraşului Bitche, Benoît Kieffer, citat într-un comunicat.

Oraşul a făcut sesizare, iar pagina a fost reactivată marţi, la trei săptămâni după suspendare, notează AFP care citează un răspuns primit de la reprezentanţa Facebook din Franţa, care recunoaşte o ”analiză incorectă din partea sistemelor noastre”, care cenzurează automat insultele din conturi, în cazul de faţă cuvântul în limba engleză ”bitch” (”căţea”, ”curvă”), scrie CTV News.

Life’s a Bitche…

Întâmplarea nefericită l-a agasat pe primar, care susţine că a solicitat în repetate rânduri Facebook să reactiveze pagina, înainte de a decide să creeze un cont nou, neutru, ”Mairie 57230” (”Primărie 57230”), cifrele reprezentând codul poştal al aşezării din regiunea Lorena cu aproximativ 5.000 de locuitori, renumită pentru impunătoarea sa cetate, fortificată de Vauban în secolul al XVIII-lea.

Valérie Degouy, responsabilă în cadrul departamentului de comunicare al localităţii, a declarat pentru media locale că prin aceeaşi întâmplare au trecut în urmă cu câţiva ani paginile de Facebook ale terenului de golf din Bitche sau ale cetăţii, care au fost ulterior reactivate.

Edilul a adresat o invitaţie CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, de a vizita Bitche pentru a ”descoperi frumosul nostru oraş fortificat” şi ”de a onora (…) memoria compatrioţilor săi americani care, sub steagul Diviziei 100 Infanterie”, au eliberat Bitche de sub ocupaţia germană, în primăvara anului 1945.

”Liberatori care s-au autointitulat, cu mândrie şi ironie, ‘Sons of Bitche’ (‘fii de Bitche’)”, adăugat Kieffer, scrie Agerpres.

Exit mobile version