Site icon Editia de Dimineata

Alpii italieni: un buncăr din Primul Război Mondial a fost conservat în gheață

HANDOUT PHOTO: The inside of the cave currently being restored in the Stelvio Pass. The wooden structure that dates back to 1915, and contains the hay soldiers used to sleep on plus pieces of a uniform, an animal's bone, pieces of uniforms and tin cans. (Courtesy of Giovanni Cadioli)

Schimbările climatice au și aspecte pozitive. Ascuns într-un munte înghețat din Alpii italieni, se află un buncăr din Primul Război Mondial, păstrat intact. Caverna-cazarmă intactă conține muniții, cărți, oase de animale, iar cândva era plină de trupe austro-ungare. Descoperirea a fost făcută la aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mării, la granița italo-elvețiană, care acum face parte din teritoriul Parcului Național Stelvio al Italiei.

Peșterile artificiale au fost realizate în 1915, prin aruncarea în aer a unor părți ale muntelui și au fost transformate în cazărmi și adăposturi improvizate, pentru a găzdui sute de trupe europene. Barăcile – împreună cu amplasamentele mitralierelor, alei și tunelurile adăpostite – erau locuite de soldații austro-ungari care luptau cu trupele italiene. Ei și-au eliberat poziția pe 3 noiembrie 1918, în conformitate cu ordinele de retragere, cu doar câteva zile înaintea acordului de armistițiu din 11 noiembrie, care a pus capăt Primului Război Mondial.

Din 1915 până în 1918, soldații europeni au fost staționați pe terenul extrem de aspru de munte, confruntându-se cu condiții climatice punitive pe tot parcursul anului. Natura, degerăturile, căderile de pietre și avalanșele de zăpadă au făcut victime.

O altă baracă de pe același munte a fost excavată în 2017, după ce gheața s-a topit, dezvăluind o întreagă structură din lemn care a fost dezasamblată și transportată, împreună cu aproximativ 300 de artefacte, la Bormio, în regiunea Lombardia a Italiei, unde a fost expusă într-un muzeu. În acea peșteră, cercetătorii au găsit chiar și movile înghețate de fân, pe care soldații obișnuiau să doarmă, conținând semințe care s-au păstrat atât de bine încât au fost puse la soare să se usuce și au fost ulterior plantate.

Este foarte probabil să existe mai multe peșteri de descoperit, dar vremea permite cercetătorilor să acceseze siturile doar din luna mai până în octombrie.

Foto: Giovanni Cadioli (Washington Post)

Exit mobile version