Site icon Editia de Dimineata

Alte informații despre Sistemul Garanție Returnare. Ce sticle NU intră în program și cum funcționează programul în mediul rural

Sistemul garanţie-returnare intră în vigoare din 30 noiembrie. Ambalajele pentru sucuri şi cele pentru bere ar putea fi primele marcate cu sigla SGR, pentru care comercianţii vor reţine o garanţie de 50 de bani, pe care o vor returna când recipientele sunt reciclate.

O perioadă, până vor fi epuizate stocurile actuale de apă, răcoritoare, vin şi spirtoase, pe piaţă vom găsi ambalaje şi cu sigla SGR, dar şi fără sigla purtătoare de garanţie. De la 1 iulie anul viitor însă mai pot comercializate ambalaje fără siglă. Sistemul garanţie returnate ia startul în 30 noiembrie. Atenţie! Ambalajele pentru lapte, iaurt sau borcanele încă nu pot fi predate în sistemul naţional de colectare.

Prima fază

Apă, răcoritoare, bere, cidru, vin, spirtoase. Acestea sunt băuturile pentru care din 30 noiembrie magazinele vor reţine garanţia de 50 de bani. Când ambalajele, fie ele sticlă, PET sau doză, vor fi reciclate, clienţii îşi vor recupera cei 50 de bani. Recipientele sucurilor şi cele pentru bere ar putea fi primele care intră pe piaţă purtând marca SGR, pentru că şi data lor de valabilitate la raft e mai mică. Sticlele de lapte nu intră În program!!!

Termenul limită până la care actualele stocuri pot fi comercializate este 30 iunie 2024. Până atunci pe piaţă vor circula în paralel şi recipiente cu sigla SGR, dar şi fără.

Din 30 noiembrie, la automatele de colectare vor putea fi predate sticlele, PET-urile şi dozele care au până în 3 litri şi marcă inscripţionată SGR, indiferent dacă aţi cumpărat produsele respective de la magazinul acesta sau nu, spre exemplu.

Sisteme diferite

Pentru fiecare recipient în parte veţi primi 50 de bani sub forma unui cupon, cupon care poate fi folosit în magazin. Însă, dacă doriţi să faceţi cumpărături în altă parte atunci la casele de marcat puteţi cere returnarea contravalorii tichetului.

O altă situaţie este cea din mediul rural, acolo unde poate că nu există astfel de sisteme instalate. Acolo puteţi preda recipientele direct vânzătorului şi tot el vă dă pe loc banii cash.

Toate recipientele pe care vreţi să le reciclaţi trebuie să fie intacte, nedegradate, nedeformate şi golite complet.

Atenţie! Paharele din plastic sau cutiile de carton care conţin de obicei suc de fructe nu sunt acceptate.

În plus, nu vă apucaţi de pe acum de colectat ambalaje!!! Fără sigla SGR automatele le pot prelua, dar nu primiţi în schimbul lor câte 50 de bani.

Reprezentanţii ONG-urilor spun că e nevoie de mult mai multe categorii de ambalaje care să fie incluse în program.

Fabrici de sortare

Sistemul Garanţie – Returnare va fi lansat cu o singură fabrică de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate, la Bonțida, în Cluj. Alte două sunt în pregătire, la Giarmata, în județul Timiș si în localitatea Nicolae Bălcescu din Bacău.

RetuRO va deschide în total 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

Exit mobile version