Site icon Editia de Dimineata

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată înainte de apariția simptomelor, utilizând un sistem IA de înaltă precizie

Sursă Foto: thepharmaletter.com

Cercetătorii de la Imperial College London au dezvoltat un model predictiv bazat pe imagistica de tip RM (rezonanță magnetică), capabil să detecteze boala Alzheimer cu un grad înalt de acuratețe.

Modelul propus ar putea schimba paradigma de diagnostic a BA, de la diagnosticul bazat pe criterii clinice, către utilizarea de rutină a biomarkerilor imagistici.

Plasând în prim-plan modificările structurale care apar în creierul pacienților și nu manifestările lor clinice, mai mulți pacienți ar putea beneficia de diagnostic încă din fazele incipiente ale bolii.

Acest lucru ar putea avea impact și asupra cercetării din domeniu, facilitând înrolarea în studiu și a pacienților asimptomatici, cu scopul de a dezvolta terapii eficiente încă de la debutul bolii, scrie raportuldegarda.ro.

„În prezent, nicio altă metodă simplă și disponibilă pe scară largă nu poate prezice boala Alzheimer cu acest nivel de acuratețe, așa că cercetarea noastră este un pas important înainte. Mulți pacienți care se prezintă cu Alzheimer la clinici au și alte afecțiuni neurologice, dar chiar și în cadrul acestui grup, sistemul nostru a putut selecta acei pacienți care aveau Alzheimer dintre cei care nu aveau”, a declarat prof. Eric Aboagye, Department of Surgery and Cancer, Imperial College London.

Au fost evaluate prin IRM modificările structurale de la nivel cerebral, analizând inclusiv regiuni ce nu au fost anterior asociate cu boala Alzheimer, cu ajutorul tehnologiei machine learning (învățare automată).

Autorii au adaptat un algoritm dezvoltat pentru clasificarea patologiilor oncologice pentru a-l putea aplica la nivel cerebral, investigând 115 regiuni ale creierului.

Pentru analiza acestor regiuni, le-au fost alocate 660 de caracteristici distincte precum dimensiunea, forma și textura. Algoritmul a fost instruit să identifice modificările acestor caracteristici care ar putea prezice cu exactitate boala Alzheimer.

Boala Alzheimer (BA) este o afecțiune neurodegenerativă și reprezintă cea mai frecventă formă de demență. Morbiditatea asociată BA este semnificativă, fiind caracterizată de o deteriorare progresivă și ireversibilă a memoriei și a celorlalte procese cognitive.

Deși variantele terapeutice utilizate în prezent nu au scop curativ, obținerea unui diagnostic timpuriu, în faza incipientă a bolii, poate contribui la o mai bună gestionare a simptomatologiei. Actual, diagnosticarea BA presupune utilizarea mai multe tipuri de evaluări, ceea ce reprezintă o provocare în practica de rutină.

Mai multe detalii, AICI

Exit mobile version