Site icon Editia de Dimineata

“Am mutat 750 de tone de morți”

Germania. Landul Saxonia. Meissen. Unul dintre cele mai afectate orașe germane de pandemie. O echipă de filmare s-a deplasat la crematoriul din localitate. Ceea ce au văzut membrii acesteia depășește orice închipuire. “Am mutat 750 de tone de morți” sunt cuvinte care le vor rămâne în minte multă vreme…

Crematoriul din Meissen este plin. Deși se lucrează 24 de ore din 24, în fiecare zi a săptămânii, sicriele continuă să se acumuleze. Pe unele sicrie este scris „risc de infectare”, pe altele „corona”. Multe dintre ele poartă avertismentul „fără serviciu mortuar”.

Jörg Schaldach este directorul acestui crematoriu, de peste 30 de ani.

Povestește că nu a văzut niciodată un număr atât de mare de morți.

A început la jumătatea lui noiembrie. Iar cifrele nu încetează să crească„, spune. „Problema este că sunt pline până la refuz camerele funerare frigorifice. Suntem în stare de colaps„, continuă el.

„Primim 400 de sicrie pe săptămână pentru a fi incinerate”

Jörg Schaldach spune că nu are alternativă decât să folosească sala de ceremonie și de reculegere pentru a depozita sicriele.

Băncile și scaunele pe care se așezau de obicei rudele decedaților sunt acum împinse în spatele camerei, pentru a face loc rândurilor de sicrie de lemn. Multe sunt înconjurate cu o bandă de plastic transparent pentru a le sigila a doua oară pe cele cu victimele coronavirusului.

„În prezent, primim 400 (de sicrie) săptămânal pentru a fi incinerate”, de două ori mai mult decât numărul obișnuit în perioada de iarnă, potrivit lui Schaldach.

Angajații lucrează ore suplimentare și au renunțat la week-end-uri.

Au fost chemați pentru a ajuta chiar și foștii angajați acum ieșiți la pensie.

Ingo Thöring, 76 de ani, este unul dintre ei, în ciuda vârstei care îl plasează în rândul populației cu grad mare de risc.

Nu își pune problema de a ceda în fața fricii, frica nu este bună atunci când ai de lucru: „La vârsta mea, nu mă mai tem„, spune el.

Situația este dramatică în Germania. În Dresda, primăria a anunțat miercuri că o clădire folosită de obicei pentru a stoca materiale de protecție împotriva inundațiilor va fi folosită temporar drept cameră mortuară. În Nuremberg, Bavaria, au fost aduse containere pentru stocarea sicrielor.

Iar în Cehia, vecină cu landul Saxonia, guvernul a anunțat că nu mai acceptă cadavre „importate” pentru a fi incinerate.

“Am mutat 750 de tone de morți”

Directorul crematoriului din Meissen crede că autoritățile ar fi trebuit să impună restricții dure cu mult mai devreme.

Acesta acuză și persoanele care se opun carantinei și care s-au adunat într-un protest masiv în noiembrie în orașul vecin Leipzig.

„Ce le-aș spune scepticilor este să vină și să ne ajute să transportăm sicriele (…) Am mutat 750 de tone de morți”, afirmă el. „Cei care neagă coronavirusul pot veni să atingă aceste sicrie ei înșiși”.

Video AFP/Foto Captură video

Citește și:

Acum avem și o tulpină germană. Cea mai recentă mutație a SARS-CoV-2, descoperită în Bavaria

 

Exit mobile version