Site icon Editia de Dimineata

Amazon își va supraveghea șoferii prin camere video cu inteligență artificială

Șoferii de la Amazon din SUA vor fi în curând supravegheați mai strict atunci când intră pe traseu pentru a face livrările zilnice. Compania a început recent testarea camerelor echipate cu inteligență artificială (AI) în vehicule, pentru a monitoriza șoferii, cu scopul de a „îmbunătăți siguranța”.

Supravegherea va fi aplicată la camionetele unor servicii externe contractate de Amazon (Amazon DSP), nu la camionetele proprii companiei Amazon. Programul lansat în 2018 a permis companiei să-și extindă rapid capacitățile de livrare „last mile” (ultima porțiune a traseului până la destinatar) și să concureze cu companiile de transport maritim precum UPS și FedEx.

Confidențialitatea, amenințată

Programul Amazon DSP a fost criticat în trecut pentru protocoalele de siguranță laxe. Investigațiile externe au identificat probleme de siguranță și condiții de muncă slabe, pe baza interviurilor cu șoferii și foștii angajați ai firmei.

Camerele video ar putea ajuta la îmbunătățirea siguranței, dar mai mulți șoferi sunt îngrijorați de potențialele afectări ale vieții private. Unii șoferi au spus că sunt îngrijorați că aceste camere echipate cu AI vor adăuga o presiune suplimentară la un loc de muncă ce implică deja o încărcătură mare de livrări de sute de pachete pe zi.

Înregistrările pot fi utilizate pentru decizii de angajare, în conformitate cu o politică de confidențialitate emisă de Amazon. Șoferii au spus că vor fi supuși unor acțiuni disciplinare, în funcție de gravitatea infracțiunii înregistrate de camere.

Amazon folosește o cameră AI fabricată de Netradyne, un start-up din San Diego care a fost fondat în 2015 de doi foști angajați de la Qualcomm. Camera numită Driveri nu captează sunet și are patru obiective video care supraveghează drumul, șoferul și ambele părți ale vehiculului.

Ai căscat? Trage pe dreapta!

Camerele pot detecta 16 probleme de siguranță diferite, inclusiv dacă șoferii nu reușesc să oprească la un semn de oprire, condusul anormal, viteza, frânarea puternică și dacă șoferul poartă centura de siguranță. De asemenea, camerele se alertează dacă văd că șoferul cască, caz  în care camera îl va instrui să facă o pauză de cel puțin 15 minute.

Anumite încălcări ale siguranței vor determina aparatul să emită o alertă audio, cum ar fi:

Atunci când camera detectează că un angajat conduce anormal, ea declanșează încărcarea imaginilor pe un „portal sigur” accesat de Amazon și DSP.

Șoferii au un anumit control asupra camerei: un buton al camerei le permite să încarce imagini manual, iar șoferii pot opri camerele orientate spre cabină atunci când contactul din autoutilitară este oprit, permițând o anumită intimitate în timpul pauzei de prânz sau în timp ce dau un telefon.

Filmările pot fi folosite și în investigațiile incidentelor: coliziunile cu alte vehicule sau pietoni, furtul coletelor etc. Politica de confidențialitate prevede că filmările pot fi predate forțelor de ordine sau utilizate ca probe în procedurile legale, atunci când este necesar.

Foto: Netradyne (Twitter)

Exit mobile version