Site icon Editia de Dimineata

Ambasadorul gustului românesc în Polonia. Povestea brăileanului care a dus mămăliga și sarmalele în Varșovia

alex dicianu

alex dicianu

Alexandru Dicianu a crescut în Brăila. S-a plimbat prin toată Europa, dar a fost convins de fata de care s-a îndrăgostit să se oprească în Varșovia. În prezent, este bucătar-șef și store manager la Rumunskie Smaki, primul magazin cu alimente integral românești din Polonia.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Alex vorbește despre secretele pe care se bazează în bucătărie, comunitatea românilor din Polonia și dorul de țară.

Alex, bucătar român

Bucătar de mic

Încă de mic, Alex era implicat în bucătărie. „Când eram copil, îmi petreceam majoritatea timpului în bucătărie. O ajutam pe bunica să facă mâncare. De Crăciun, eram primul care o ajuta să umple cârnați, să facă cozonaci și toate celelalte bunătăți tradiționale românești.”, își amintește bucătarul.

A plecat de la 18 ani din România

Când a terminat școala, Alex a plecat într-o aventură în alte țări. „La 18 ani, când am terminat școala, mi-am cumpărat un bilet dus în Malta de unde a început aventura. Am fost în Italia, Germania, Danemarca, Franța și Spania. Am încercat să studiez diferite zone culinare.”, povestește Alex.

Alex și motivul pentru care s-a oprit în Polonia

Dragostea l-a făcut să se oprească în Polonia

După ce a cunoscut mai multe culturi și a locuit în mai multe orașe, Alex s-a oprit în Varșovia. Motivul? Dragostea pentru o fată de naționalitate poloneză. „În toate călătoriile acestea, am cunoscut o fată de naționalitate poloneză. M-a convins să ne mutăm în Varșovia, unde suntem stabiliți în acest moment.”, explică bucătarul român.

Despre comunitatea românilor din Polonia

Bucătarul consideră că românii din Polonia sunt săritori și formează o comunitate gata să-i ajute pe românii aflați în dificultate. „Nu este o comunitate de români foarte mare în Polonia, dar câți suntem, ne ajutăm între noi foarte mult. Ne putem lăuda cu foarte multe persoane din ambasada României care fac o treabă excelentă, reprezentatul vinurilor românești, Marius Navodaru, dar și mulți alți români care muncesc onest și fac o treabă excelentă în domeniile în care activează.”, spune Alex.

Alex, degustător de bere

Bucătăria mediteraneană cu influențe românești, preferata lui Alexandru

Alex spune că stilul lui se bazează pe bucătăria mediteraneană cu influențe românești, motiv pentru care mulți polonezi îl caută. „Bucătăria mea favorită este bucătăria mediteraneană cu influențe românești. Clienții din Polonia au avut o reacție foarte bună la această formulă gastronomică, fiind dornici să încerce preparatele mele din pește, fructe de mare, sarmalele de viță de vie, salată de vinete, și, bineînțeles, sfânta mămăligă.”, explică bucătarul.

Primul magazin cu produse integral românești din Polonia

Primul magazin românesc cu produse integral românești din Polonia

De curând, Alex și prietenii lui au deschis primul magazin cu produse integral românești din Polonia. „Ideea primului magazin românesc din Polonia, a plecat de la prietenii mei, Alexandru Rotaru și Marius Năvodaru. În cele din urmă, m-am alăturat și eu echipei Rumunskie Smaki. Așteptăm cu drag toți românii care trec prin Varșovia și vor să-și amintească de casă.”, povestește Alex.

Alex, mândru că este „made in Romania”

Dor de România

Bucătarul are foarte multe amintiri vii din România. „Îmi este dor de România, de cireșul bunicăi, de mâncarea făcută de mama mea, de verdeața de la noi. România este cea mai frumoasă țară din Europa. Merg cu România în inimă peste tot pentru că sunt din România. Toți cei care mă întâlnesc știu că sunt «Made in Romania» și sunt mândru de asta.”, spune Alexandru Dicianu.

Surse fotografii cover foto: Adevărul|Realitatea

Exit mobile version