Site icon Editia de Dimineata

Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care poartă mască neconformă. Care sunt regulile

De sâmbătă, persoanele care vor purta altceva decât masca chirurgicală sau mască FPP2 într-un spațiu public riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei. Pe lista măștilor interzise intră cele textile sau cele de plastic, transparente.

Întrebat la Digi 24 cum se va verifica în teren cine și ce tip de mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a susținut că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.

Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a declarat Lucian Bode.

Amenzi

Întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală sau FFP2, Bode a spus că este vorba despre amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nefiind modificat cuantumul amenzilor.

Amenda pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile publice este între 500 şi 2.500 lei. Urmează un nou ordin al miniștrilor Sănătății și de Interne privind obligativitatea purtării măștii de protecție inclusiv în aer liber, fiind permise doar măștile măștile de tip medical sau FFP2, nu și cele din pânză sau plastic.

Care sunt regulile

Masca de protecție redevine obligatorie inclusiv în aer liber. Sunt permise doar măștile medicale și FPP2.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2:

Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;

Persoanele care sunt singure în birou;

Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;

Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Exit mobile version