Site icon Editia de Dimineata

America are președinte ales, susțin câteva posturi de televiziune americane. Al 46-lea este Joe Biden

Postul de televiziune american CNN anunță că democratul Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în urma scrutinului din 3 noiembrie.

NU este vorba despre un anunț al rezultatelor oficiale ale alegerilor, ci o estimare a CNN, urmat de CBS, NBC.

AFP califică anunţul drept „o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican”.

Patru zile de suspans

După patru zile de suspans, candidatul democrat şi fostul vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama a fost dat câştigător cu 273 de mari electori, graţie unui succes în statul-cheie Pennsylvania, potrivit posturilor CNN, NBC şi CBS, scrie France Presse.

Postul de televiziune Fox News, până acum susținător înfocat al președintelui republican Donald Trump, îl creditează pe Joe Biden cu 290 de electori, iar pe Trump cu doar 214. De altfel, site-ul israelian Times of Israel remarcă faptul că Fox News, despre care s-a spus că a ajutat enorm la venirea la Casa Albă a lui Donald Trump în 2016, pare a fi în plin proces de tranziție către Joe Biden, care e deja instalat în pragul Casei Albe.

Distanțarea de Trump

Times of Israel remarcă faptul că Fox News și New York Post, ale magnatului media Rupert Murdoch, au început să ia distanță de Donald Trump imediat ce acesta a dat semne că nu va recunoaște rezultatul alegerilor.

Joi seara, în Phoenix, Arizona, susținătorii lui Trump au scandat ”Fox News este o mizerie”, semn că au remarcat schimbarea de macaz a postului.

UPDATE

Avocaţii preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump vor susţine sâmbătă o conferinţă de presă la 11:30 ora locală (16:30 GMT) în oraşul Philadelphia, statul Pennsylvania, unde continuă numărătoarea voturilor, transmite EFE, iar AFP relatează că Trump a ajuns sâmbătă dimineaţă la clubul său de golf din Sterling, statul Virginia, prima sa ieşire după scrutinul prezidenţial de marţi, scrie agerpres.ro.

Trump a anunţat pe Twitter că va avea loc „o mare conferinţă de presă” în Philadelphia, la Four Seasons Total Landscaping, care este o companie de grădinărit, şi de aceea nu se ştie dacă preşedintele republican a greşit sau dacă într-adevăr conferinţa de presă va avea loc acolo.

Nu se ştie nici care este scopul conferinţei de presă organizată de avocaţii lui Trump, care tot sâmbătă dimineaţa a scris un alt tweet în care denunţa fără dovezi că zeci de voturi care au ajuns ilegal – potrivit spuselor sale – în Pennsylvania au înclinat balanţa în favoarea lui Biden.

UPDATE: Prima reacție a lui Trump

După ce posturile de televiziune l-au anunțat câștigător pe Biden, Donald Trump a avertizat că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat, transmite Reuters.

Trump a anunţat că echipa sa de campanie va începe de luni acţiunile în instanţă.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că Joe Biden „se grăbeşte să pozeze în mod fals în învingător”.

„Ştim cu toţii de ce Joe Biden se grăbeşte să pozeze în mod fals în învingător şi de ce aliaţii lui din mass media se chinuie atât să-l ajute: nu vor să se afle adevărul. Purul adevăr este că acest scrutin este departe de a se fi încheiat”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

UPDATE: Reacția lui Joe Biden

Joe Biden, dat câștigător, s-a declarat onorat că americanii l-au ales să conducă ţara, într-un mesaj postat pe Twitter.
Biden a avertizat că îl aşteaptă o muncă grea, dar a promis să fie preşedintele tuturor americanilor.

„America, sunt onorat că m-ai ales pentru a conduce marea noastră ţară. Ne aşteaptă o muncă grea, dar vă promit: voi fi preşedintele tuturor americanilor – fie că aţi votat pentru mine, fie că nu. Voi păstra încrederea pe care v-aţi pus-o în mine”, a scris fostul vicepreşedinte american pe contul său de Twitter.

Preşedintele ales este aşteptat să se adreseze naţiunii americane sâmbătă seara, la ora locală 20:00, potrivit unui consilier de campanie citat de Reuters.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe candidatul democrat Joe Biden, sâmbătă, pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii.

„Felicitări preşedintelui ales Joe Biden pentru victoria sa. Aştept cu nerăbdare să consolidăm în continuare puternicul şi dinamicul nostru Parteneriat Strategic în toate dimensiunile sale. România va continua să lucreze pentru a consolida securitatea, prosperitatea şi rezistenţa comunităţii noastre transatlantice”, a scris Iohannis pe Twitter.

UPDATE

Guvernul Angela Merkel a salutat, sâmbătă seară, victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, pledând pentru cooperare şi pentru reconfigurarea relaţiilor transatlantice. „Este bine că există, în sfârşit, cifre clare. Ne bucurăm să cooperăm cu viitoarea Administraţie americană”, afirmă Heiko Maas, ministrul german de Externe, într-un mesaj postat pe Twitter. „Vrem să investim în cooperare, pentru un nou început transatlantic, pentru un Nou Acord”, a precizat Heiko Maas.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, pe Twitter: Bun venit înapoi, America! Felicitări lui Joe Biden și Kamala Harris pentru alegerea lor. Victoria lor simbolizează nevoia de a acționa împreună în domeniul urgențelor climatice.

Premierul Irlandei, Michael Martin, pe Twitter: Joe Biden a fost un prieten adevărat al națiuni noastre. Aștept să lucrăm împreună.

 

Exit mobile version