Site icon Editia de Dimineata

America, văzută prin ochii unei românce. Ce trebuie să vizitezi dacă ajungi în New York

irina preotescu

Începând cu secolul al XIX-lea, românii au plecat să cucerească America. Până în 1914, peste 150.000 de români se aflau în țara tuturor posibilităților. În ziua de azi, nenumărați tineri plecați din România studiază și muncesc în marile orașe din Statele Unite ale Americii. Unul dintre ei este Irina Preotescu. Încercând să aflăm ce putem face dacă ajungem în America, am vorbit cu bucureșteanca plecată să studieze la celebra universitate Columbia despre locurile în care poți să te plimbi, muncești sau să petreci în New York.

Irina Preotescu, reprezentând România

Când a văzut pentru prima dată o mașină fugărită de poliție

La 13 ani, Irina mergea pentru prima dată în țara tuturor posibilităților. Printre primele ei amintiri din America, la loc de cinste, stă o mașină fugărită de poliție. „Primul oraș american pe care l-am cunoscut în persoană a fost Washington DC. Mulțumită performanțelor în calitate de medic ale mamei, la 13 ani am avut privilegiul să o acompaniez la un simpozion important in Statele Unite ale Americii. Prima imagine pe care o am în minte din acea excursie constă în străzi late încadrate de trotuare încăpătoare și remarcabil de curate. Tot atunci am descoperit și sendvișurile de la Subway, unde, de altfel, am insistat să mănânc în fiecare zi. Astfel, dintre numeroasele puncte turistice pe care le are America de oferit, primele văzute de mine au fost Lincoln Memorial, Washington Monument, Smithsonian National Air and Space Museum, Smithsonian National Museum of Natural History și Casa Albă. Imediat după aceea, am vizitat San Francisco, unde, pe lângă atracțiile orașului, am văzut în realitate pentru prima dată și o mașină fugărită de poliție.”, își amintește studenta.

America, prin ochii Irinei

„Pot să fiu foarte româncă sau pot să fiu o americancă cu origini românești”

După ce a plecat să studieze în America, Irina simte că și-a găsit a doua casă în New York. „New York – este acum a 2-a casă pentru mine. În ultimii 5 ani, New York a însemnat spațiul în care mă formez din punct de vedere personal, academic și profesional. Aici, am învățat să îmi asum responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau, dar și să greșesc în liniște, fără reproșurile apăsate și adesea exagerate ale familiei. Când se întâmpla să sar peste prânz sau micdejun, nu mai eram o inconștientă care va cădea din picioare fiindcă nu mănâncă nimic și va ajunge negreșit la spital, cu perfuzii, ci o simplă studentă ocupată care lua aceleași decizii precum colegii săi. Până acum nu am căzut din picioare și o iau ca pe un semn bun. Banii cântăresc altfel când vin din contul propriu și am învățat să îi dau cu mai multă grijă. În 2011, înainte de orice intenție de pleca în State, am ales să acopăr un întreg perete în camera mea cu un tapet arătând New York-ul. Îmi părea un oraș grandios, fermecător și era primul lucru pe care îl vedeam când mă trezeam dimineața. Nu știam că în 4 ani aveam să locuiesc acolo și nici nu aveam vreun plan concret de a ajunge acolo. Era un oraș pe care îl iubeam, lăsat de izbeliște prin mintea mea prinsă în grijile liceului și ale antrenamentelor de tenis. Nu pot fi niciodată supărată prea mult timp în Manhattan, fiindcă orice grijă aș avea, cel puțin o am în Manhattan. Voi avea griji toată viața, dar poate nu voi fi mereu aici și știu că îmi voi aminti cu drag de momentele în care mă preocupa ceva în inima New York-ului. Tot aici am libertatea de a crește, de a mă reinventa și de a-mi examina identitatea cu alți ochi. Pot să fiu foarte româncă sau pot să fiu o americancă cu origini românești. Îmi pot pune pălăria de străină sau cea de studentă integrată armonios în restul societății. Pot să port ce vreau când ies în oraș și nimeni nu mă va fluiera în metrou. Pot să pun întrebări vânzătorilor și nimeni nu mă va lua la mișto. Cineva mă poate călca pe picior și se va întoarce să își ceară scuze. Mai simplu spus, iubesc orașul și nesfârșitele sale surprize. ”, povestește Irina.

America, prin ochii Irinei

Un loc în care găsești natură și liniște

Când vrea să se relaxeze, Irina merge în parcul ei preferat, Bryant Park, locul în care găsește natură și liniște, dar și cadouri de Crăciun. „Bryant Park – dacă te uiți prea mult la gazon și la copacii care îl înconjoară, ai crede că ești undeva în Central Park, în natură, liniște și pace. Dar ești în centrul lumii, lângă Times Square și NYC Public Library, atârnând de Broadway. Nu trebuie să îți ridici prea mult privirea ca să dai de zgârie-norii care înconjoară petecul de verde. Și totuși este atât de plăcut și de liniștit să iei o pauză în Bryant Park. Cât am lucrat la Consulat, la Misiune și la ICR, îmi plăcea uneori să petrec pauza de masă aici, uitându-mă la oameni și la clădiri. Iarna spațiul este transformat într-un târg cu pationar – o mișcare foarte isteață a primarului și locul meu preferat de a cumpăra cadouri de Crăciun. De asemenea, copacii din Bryant Park îmi par neobișnuit de interesanți, de parcă ar fi fost desenați și nu ar fi crescut în mod natural. Asta, sau m-am uitat eu prea mult la ei.”, explică românca.

Irina, într-o cârciumă din New York

Cârciumi de pe vremea prohibiției

Irina crede că Manhattan are opțiuni de ieșit în oraș și petrecut pentru orice gusturi. „Dacă știi promoteri în New York, atunci ieșitul în oraș este o plăcere, fiindcă poți intra, mânca și bea pe gratis în anumite baruri și cluburi (mai ales fată fiind). Unul dintre localurile mele preferate din Manhattan este Moxy Rooftop, fiindca au muzică bună, mereu ne aduc cartofi cu pui prăjit, tacos și mini-burgers, alcool la alegere (gratis) și fiindcă te poți bucura în același timp de o priveliște frumoasă a orașului. Uneori organizează și petreceri tematice și știu că mă pot baza pe localul acesta când am prieteni în vizită. Un alt local special este La Esquina, care este un mic și excelent restaurant la suprafață și un bar încăpător la subsol. Așa numit speakeasy, acest gen de baruri au fost create pe vremea prohibiției în secolul XX, când producția, transportul și consumul alcoolului erau ilegale. Se intră cu rezervare și barul nu este promovat nicăieri. Dacă dai de un paznic simpatic, te poți strecura și fără rezervare. În orice caz, nu există preferințe ce nu pot fi mulțumite de cârciumile din Manhattan.”, povestește Irina.

America, prin ochii Irinei

Un oraș cât o lume

Când vin prieteni din România în vizită, Irina nu știe ce să le arate mai repede. Tânără crede că poate face orice turist să înțeleagă doar într-o zi că New York este un oraș cât o lume.  „L-aș duce mai întâi la The Met (cel de istorie și cel de artă), la Guggenheim, ca să putem admira operele lui Brâncuși și să ne amuzăm împreună la modul în care americanii încearcă să îi pronunțe numele. De acolo, putem străbate Central Park (inclusiv locurile pe care le-a văzut în Gossip Girl) până ajungem la 59th și 5th Avenue. Va trebui să încerce un hotdog de la Nathans pe drum, iar odată ce ieșim, putem trece pe la The Plaza Hotel și să o luăm în jos pe 5th Avenue. Ar urma Rockefeller Plaza, Times Square, Bryant Park, Public Library, MoMA, Empire State Building, Flatiron district, SoHo, 9/11 Memorial, Financial District, Wall Street, Charging Bull și Brooklyn Bridge. Nu ar încape într-o singură zi, dar aceastea sunt mereu opțiunile de la care plec. Țin să vedem, chiar și în trecere, orașul în lung, fiindcă este important să vadă atmosfera liniștită, străzile curate și oamenii civilizați din Upper East/West, fluxul permanent de turiști, pantofi cu toc și costume bărbătești din Midtown, tineretul și agitația de la Union Square, moda și atitudinea din SoHo, Italia din Little Italy și China din Chinatown. Aș vrea să vadă toate acestea pentru a-și da seama, într-o singură zi, că New York este un oraș cât o lume. Viața în Manhattan se schimbă fenomenal de mult în funcție de cartierul în care locuiești și nici măcar nu am apucat să discut despre Brooklyn, Queens, Bronx și Staten Island.”, explică tânăra.

America, prin ochii Irinei

Ce poate face un român în America

Irina crede că românii se pot adapta ușor în America. Dacă un prieten i-ar cere sfatul, aceasta are o serie de propuneri care i-ar prinde bine oricărui nou venit în New York. „Unui prieten i-aș recomanda să studieze la Columbia (Im biased), să muncească undeva în Midtown (ar avea totul la îndemână) și să locuiască fie cât mai aproape de job, fie în Sunnyside, Queens, dacă ar dori să fie conectat la comunitatea românească din New York. O altă opțiune recomandată ar fi, desigur, să stea cât mai aproape de consulat, pe lângă 38th și 3rd Avenue. Cu siguranță va avea nevoie de serviciile lor și viața i-ar fi mult mai ușoară așa. Chiriile sunt mult mai ieftine in Queens, iar dacă nu îl deranjează transportul în comun și naveta Manhattan-Queens, atunci recomand stabilirea în Sunnyside sau Astoria. O altă opțiune mai este și stabilirea în New Jersey, fiindcă este, de asemenea, mult mai ieftin în comparație cu Manhattan. În legătură cu studiul, Columbia este una dintre cele mai bune universități din lume aflate în cel mai spectaculos oraș din lume. Aș putea să umplu pagini întregi vorbind despre această universitate, dar mă voi limita la a spune că este o instituție de învățământ incredibilă și aș recomanda oricărui prieten să aplice aici.”, spune românca.

America, prin ochii Irinei

Ce îi amintește de București

Când i se face dor de București, Irina merge în Sunnyside, acolo unde sunt două restaurante și o cofetărie care duc mai departe bucătăria românească autentică. „Sunnyside, Queens, este locul care îmi amintește cel mai tare de România. Când intri în cele 2 restaurante românești, ai putea crede că ești undeva în București. Iar dacă ești în zonă, nu poți să nu te duci și la Niță, o cofetărie renumită în Queens și cunoscută mai ales printre românii din zonă. Aș putea să uit că sunt la mii de km distanță de casă.”, transmite Irina Preotescu.

America, prin ochii Irinei

Fotografii: Arhivă Irina Preotescu

Exit mobile version