Site icon Editia de Dimineata

Americanii au un plan dacă Putin lansează un atac nuclear

Orice folosire a armelor nucleare ar avea un efect catastrofal, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Oficialul american a confirmat, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „60 minutes” a postului de televiziune CBS News, că Statele Unite au un plan pentru cazul în care „inimaginabilul s-ar produce” iar Rusia ar declanșa un atac nuclear, dar a refuzat să explice care ar fi răspunsul Americii.

„Nu voi intra în detalii despre ce consecințe ar putea fi. Orice folosire a armelor nucleare ar avea efecte catastrofale pentru țara care le folosește, evident, dar și pentru multe altele„, a spus Blinken.

Antony Blinken a adăugat că oficialii americani au făcut apel la Kremlin, prin canale directe, să renunțe la retorica folosirii armelor nucleare. „E foarte important ca Moscova să audă de la noi și să afle de la noi că urmările ar fi oribile și am transmis asta foarte clar”, a spus el.

„Vladimir Putin are o cale de ieșire foarte clară din războiul pe care el l-a început și aceasta este să-i pună capăt. Dacă Rusia încetează să mai lupte, războiul se termină. Dacă Ucraina încetează să mai lupte, Ucraina este terminată„, a declarat secretarul de Stat american.

Blinken a pus amenințarea lui Putin privind folosirea armelor nucleare și pe seama faptului că nimeni nu are curajul să-i spună că greșește.

„Ei au un lanț de comandă – fie că funcționează, fie că nu – dar cred că e o mare provocare, iar acesta este călcâiul lui Ahile pentru sistemele autocrate, că de obicei nimeni nu are capacitatea sau dorința de a-i spune adevărul puterii. Și cred că o parte din motivul pentru care Rusia s-a băgat singură în încurcătură este că nu există nimeni în sistem care să-i spună efectiv lui Putin că face un lucru greșit”, a explicat el.

Vladmir Putin a spus, într-un discurs rostit săptămâna trecută, că este pregătit să lanseze un atac nuclear dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată și că nu blufează, o amenințare condamnată vehement de statele occidentale.

Președintele american Joe Biden a avertizat, la rândul său, că răspunsul SUA va fi „în consecință”, dar a refuzat să ofere mai multe detalii pe această temă.

Ca lucrurile să fie clare, și fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a declarat marți că Moscova are dreptul să se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale și că acest lucru „cu siguranță nu este o cacealma”, relatează The Guardian.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că Moscova are dreptul să răspundă „fără prea multe consultări”, în contextul în care tensiunile cu Occidentul cresc din cauza referendumurilor.

”Dacă amenințarea la adresa Rusiei depășește limita de pericol stabilită, va trebui să răspundem. Fără a cere permisiunea nimănui, fără consultări lungi. Și cu siguranță nu este o cacealma”, a spus Medvedev.

Medvedv a mai spus că nu crede că Occidentul ar veni în ajutorul Ucrainei sau ar riposta dacă Rusia ar folosi arme nucleare.

”Imaginați-vă că Rusia este forțată să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, care este periculos pentru însăși existența statului nostru. Cred că nici în această situație NATO nu va interveni direct în conflict.

La urma urmei, securitatea Washingtonului, Londrei și Bruxelles-ului este mult mai importantă pentru Alianța Nord-Atlantică decât soarta Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie, chiar dacă este aprovizionată din belșug cu diverse arme”, a mai spus Medvedev.

Exit mobile version