Site icon Editia de Dimineata

Analist german: Inflația e o minciună. Statul stă în spatele devalorizării monedei

Rar se întâmplă ca o publicație mainstream germană să ofere spațiu unor păreri care sunt clar împotriva liniei dictate de elita politică de la Berlin. Germania este țara în care astfel de păreri enunțate în spațiul public ți-ar lipi pe veci eticheta de extremist de dreapta.

Trebuie să acceptăm că pandemia de Covid-19 a îngrădit libertatea de exprimare a oamenilor. Gabor Steingart rupe însă tăcerea în revista Focus și acuză în termeni duri ”Minciuna inflației – cum favorizează statul deprecierea monedei Euro”.

„În Europa nu doar că inflația este lăsată să își facă de cap, dar ea este și intens favorizată. Tocmai în aceste zile, când toți politicienii promit la televizor că vor să o combată. Surpriză: Politicienii europeni și guvernatorii băncii centrale știu exact ce fac. În realitate, i se face mult avânt”, notează Steingart.

„Fără o opoziție coordonată intrăm într-o decadă de devalorizare exorbitantă a banilor, iar asta o să ne doară pe toți. Firmele de bună credință care nu vor dori să paseze nota de plată clienților lor, nu vor mai rezista pe piață. Doar de naivitate nu trebuie să suspectăm politicienii europeni și guvernatorii băncii centrale. Ei știu exact ce fac”, adaugă expertul.

El atrage atenția că politica socială a guvernului german este un exmplu prost.

„Statul german în politica sa socială promite totul tuturor și este un exemplu greșit de urmat. Statul își asumă niște datorii care nu sunt incluse în bugetul său. Practic, datoria neoficială este de cinci ori mai mare decât creditele contractate oficial. Subvenționarea facturilor la energie cu 200 de miliarde de euro sunt bani care nu sunt investiți într-o tehnologie verde de viitor, ci sunt efectiv irosiți”.

Orgia îndatorării

Steingart trage un semnal de alarmă că demersul Germaniei, în calitate de locomotivă a UE, va genera un val de nemulțumire în alte state UE, care nu pot onora așteptări similare din partea populației.

„Continentul stă în fața unei orgii a îndatorării. Cancelarul Scholz ar fi dat semnalul la reuniunea liderilor UE de la Praga că este pregătit sa contracteze un credit pentru toată Europa. În Italia, Suedia și în alte locuri a generat doar indignare”.

El este convins că vom avea simultan inflație și recesiune fiindcă statele din sud nu se vor putea opri din tipărit bani. „În viziunea lor, sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt este doar un automat de bani supradimensionat”.

Chiar și așa, nu este exlus un nou val de greve în Germania. Cele mai mari sindicate Verdi și IG Metall cer măriri salariale de 8-10,5%. „Creșterea salariilor va duce la o creștere a inflației și invers. Acestea sunt ingredientele unei mari inflații persistente”.

Profesorul Lars Feld consideră că o problemă majoră este în sectorul industrial.

„Industria nu mai produce fiindcă energia a devenit prea scumpă sau nu poate să producă fiindca lipsesc compenențe din cauza fisurării lanțului de aprovizionare”, a subliniat Feld.

„Dacă în cazul crizei climatice ni se spune să ascultăm știința, în combaterea inflației contează doar calculul politic, vocea experților economici doar deranjează. Ministrul Economiei oferă o prognoză în scădere a inflației pentru anul 2023, în completă contradicție cu toate recomandările institutelor de cercetare economice.

Politica are o viziune pe termen scurt. Statul nu vrea să vindece suferința din prezent, vrea doar să o narcotizeze. Salvatorul este făptașul și pregătește un nou val al inflației, pe care susține că tocmai el vrea să o înlăture. După noi potopul”, a încheiat Gabor Steingart.

Exit mobile version