Site icon Editia de Dimineata

Analiză Focus: Iarna va ucide mai mulți soldați ruși decât a reușit Ucraina

Va aduce iarna finalul războiului din Ucraina? Analiștii revistei germane Focus consideră că rușii ar putea pierde definitiv războiul pe fondul iernii și în special al frigului.

”În Ucraina este tot mai frig. Tot mai mulți soldați ruși îngheață în tranșee. Pentru trupele rusești, războiul pe timpul iernii ar putea fi extrem de brutal. Frigul ar putea ucide mai mulți ruși decât armele ucranenilor.

Iarna contează mai puțin strategia militară, cât sănătatea soldaților și durabilitatea echipamentului. Imaginile surprinse de drone arată că în multe regiuni, soldații ruși sunt atât de afectați de frig încât nu mai răspund atacurilor ucranene și o iau la fugă”, scriu cei de la Focus.

Ca în Primul Război Mondial

”Situația actuală este similară celei din Primul Război Mondial. Iarna va ucide mai mulți ruși decât ar putea reuși armata ucraineană. Hipotermia și alte boli vor ridica mult rata deceselor în rândul armatei ruse”, a subliniat expertul militar Thomas Steiner.

”Va fi o iarnă lungă, rece și întunecată pentru Rusia”, este de părare expertul în probleme de apărare, Brynn Tannehill.

”Pentru ca un soldat să reziste în frig este nevoie de disciplină, lideri, o permanentă verificare a stării șosetelor, a echipamentului. În frig, un soldat mănâncă în medie de două ori mai mult decât de obicei.

Din cauza frigului este nevoie de permutări, altfel îngheață. Rușii au avut probleme de strategie și conducere încă din lunile calde, astfel că situația se va înrăutăți acum.

Proviziile lor de mâncare sunt deja pe terminate, iar multe tancuri sunt deja blocate în noroi. Consumul de combustibil crește rapid iarna, iar vestea că soldații ruși îngheață pe front va circula rapid și se va instaura panica. Nu este exclus ca Rusia să mobilizeze noi trupe pentru a face față situației.

Această nouă mobilizare, în contextul oamenilor înghețați pe front, va începe în ianuarie și va aduce un val uriaș de antipatie în rândul populației”, consideră analistul militar Lawrence Freedman.

Putin prezice un război lung. Bine, tot ”operațiune militară specială” îi zice

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict ”îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor, informează Reuters.

Putin s-a exprimat în a 10-a lună a războiului din Ucraina, răspunzând comentariilor unui membru al acestui consiliu care a spus că forţele ucrainene bombardează zone rezidenţiale ale regiunii Doneţk controlate de ruşi.

Ucraina a suferit pierderi grele civile pe tot parcursul războiului. Rusia neagă că vizează civili, aminteşte Reuters.

Exit mobile version