Site icon Editia de Dimineata

Analiza strategiilor hackerilor ruși, la un an de la declanșarea invaziei din Ucraina

La începutul invaziei din Ucraina, au existat multe atacuri cibernetice declanșate de hackerii ruși. Atacurile au fost menite să perturbe servicii și infrastructuri critice și să exercite, totodată, presiune asupra opiniei publice, pentru a o demoraliza și destabiliza.

După retragerea trupelor ruse din apropierea Kievului, strategia cibernetică a hackerilor a virat către spionaj, avându-se în vedere atacuri cu scopul colectării de informații, scrie antifake.ro.

De notat că astfel de operațiuni sunt mai degrabă silențioase și de durată. Sistemele vizate sunt penetrate fără ca acest lucru să fie neapărat vizibil, iar instrumentele informatice ostile instalate sunt lăsate în adormire, până în momentul considerat oportun pentru extragerea de informații.

O altă strategie observată este cea de atacare cibernetică a statelor care sprijină Ucraina, obiectivul fiind acela de a slăbi sprijinul acordat Ucrainei de către respectivele state. Atacurile pot lua forma spionajului cibernetic, infiltrării în sistemele informatice sau extragerea de date sensibile.

Hackerii se infiltrează din ce în ce mai mult în sisteme prin exploatarea vulnerabilităților existente în software, mai degrabă decât prin atacuri de tip phishing.
Procedând astfel, hackerii încearcă să se infiltreze în cât mai multe sisteme, fără a fi observați, cu intenția de a executa atacuri invazive în viitor.
Exit mobile version