Site icon Editia de Dimineata

Anchetă în Germania: Antiviral folosit împotriva COVID-19, subvenționat de stat, vândut pe sub mână în farmacii

Farmaciști și medici din Germania sunt în centrul unei anchete legate de distribuția anormal de mare a unuia dintre cele mai importante medicamente împotriva COVID-19. Statul german ar fi pierdut până acum milioane de euro din cauza vânzării pe sub mână a antiviralului Paxlovid, care este subvenționat integral, deși costul său de achiziție este uriaș.

Paxlovidul este unul dintre medicamentele cel mai eficiente împotriva infecției cu COVID-19 și primul antiviral oral recomandat în acest sens pe teritoriul Uniunii Europene.

Pentru pacienții germani este complet gratuit, dar costul său de achiziție se apropie de o mie de euro cutia.

Procurorii au descoperit însă neconcordanțe între cantitățile vândute de unele farmacii și numărul pacienților.

Sebastian Buechner, purtător de cuvânt, Procuratura din Berlin: „Aceste farmacii ar fi cerut cantități foarte mari (de Paxlovid), atât de mari încât asta s-a făcut fără să existe rețete, iar medicamentele au fost folosite în alte scopuri.”

Adică pentru revânzare, care ar fi ilegală.

Asociația Farmaciștilor din Germania afirmă că este vorba despre cazuri izolate și că nu ar trebui ca imaginea întregii bresle să aibă de suferit.

Max Wilke, farmacist: „Cred că vânzarea a 5 până la 30 de cutii pe an, cum am făcut noi, este o cantitate normală.”

Potrivit agenției Europene a Medicamentului, Paxlovid este recomandat adulților care nu au nevoie de oxigenoterapie, dar care riscă agravarea bolii către formele sale severe.

La sfârșitul anului trecut, autoritățile române anunțau că medicamentul va ajunge în scurt timp și în România.

Exit mobile version