Site icon Editia de Dimineata

ANCHETĂ: Vizionarea de conținut video și jocurile sunt principalele activități ale copiilor pe Internet

Vizionarea de conținut video și jocurile sunt principalele activități indicate de părinți, întrebați ce face fiul / fiica pe Internet, cu mențiune că vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% și scade spre 50% în cazul adolescenților.

Utilizarea rețelelor de socializare crește semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram și Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenți, urmate de TikTok (70%).

Sondaj

Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților în luna ianuarie 2024, adolescenții de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, cu 34% dintre ei fiind online între 4-6 ore pe zi și 14% depășind 6 ore pe zi.

Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea Internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe Internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%). În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital.

 

Date din cercetare 

Anchetă

Prin comparație cu percepția părinților asupra comportamentului online al copiilor, ancheta derulată în 2023 de Salvați Copiii printre copiii cu acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani,arată că:

 

Despre cyberbullying

Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual.

Astfel, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru că traumele le afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victimă, agresor, martor) și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele.

Pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet din acest an, Organizația Salvați Copiii pune la dispoziția părinților ghidul „Copilul tău este în siguranță pe Internet?”, o resursă practică creată pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înțelegere a pericolelor online și pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor și adolescenților în navigarea lor sigură pe Internet. Ghidul, care poate fi descărcat de pe oradenet.ro, poate fi adaptat pentru orice grupă de vârstă și abordează aspecte precum importanța implicării în educația online a copilului sau identificarea riscurilor principale online, oferind modalități de intervenție și sprijin. Acesta promovează, totodată, construirea de legături puternice cu copilul atât în mediul offline, cât și în lumea online. Ghidul răspunde, de asemenea, la întrebări și curiozități comune din partea părinților și îi invită la dezbateri și schimb de experiențe.

„O responsabilitate comună”

În lumea digitală de astăzi, siguranța copiilor noștri pe internet este o responsabilitate comună. Este esențial ca autoritățile să ne ofere sprijinul necesar, părinții să fie bine informați și să lucrăm împreună pentru aelimina abuzurile online. Organizația Salvați Copiii, prin proiectul european dedicat siguranței online pe care îl implementează din anul 2008, se angajează activ în realizarea periodică de studii și cercetări pentru a înțelege mai bine provocările digitale ale zilelor noastre. Misiunea noastră este de a oferi sprijin cuprinzător prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea și conștientizarea publicului larg. De asemenea, punem la dispoziție o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet și o linie de raportare a conținuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autoritățile competente. Eforturile noastre comune sunt esențiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noștri. Este esențial să dezvoltăm în continuare strategii în cadrul politicilor publice care să garanteze respectarea drepturilor copiilor în mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

 

Exit mobile version