Site icon Editia de Dimineata

Angela Merkel, distinsă cu Premiul pentru Pace al UNESCO. Premiată pentru câți refugiați a acceptat în Germania

Foto: Fabian Sommer/dpa

Foto: Fabian Sommer/dpa

Fostul cancelar german Angela Merkel a primit miercuri, în capitala Coastei de Fildeş, Yamoussoukro, premiul pentru pace Félix Houphouët-Boigny al UNESCO.

Prin acest premiu, organizația a adus un omagiu politicii lui Merkel în materie de refugiați, în 2015, când Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiați și alți migranți, scrie dpa.

Avec ce prix, l’organisation a rendu hommage à la politique de Merkel en matière de réfugiés en 2015, lorsque l’Allemagne a accueilli plus de 1,2 million de réfugiés et d’autres migrants.

„Toţi membrii juriului au fost mișcați de decizia ei curajoasă din 2015 de a primi peste 1,2 milioane de refugiaţi, în special din Siria, Irak, Afganistan şi Eritreea. Aceasta este moştenirea pe care o lasă”, a scris juriul în august anul trecut, când a fost anunţată prima dată decizia.

„Să lucrezi cu hotărâre şi perseverenţă pentru pace este chiar mai important decât a fost vreodată”, a declarat Angela Merkel în discursul de acceptare.

„Dialogul este arma celor puternici şi nu a celor slabi”, a adăugat ea, citându-l pe Houphouët-Boigny, primul preşedinte al Coastei de Fildeş după independenţa sa faţă de Franţa în 1960, informează POLITICO.

Merkel a mulţumit juriului pentru alegerea făcută, care „se concentrează pe faptul că războiul… înseamnă şi că oamenii trebuie să îşi părăsească ţările de origine”, referindu-se la refugiaţii din Ucraina.

„Am crezut că vremea războiului în Europa a trecut”, a spus Merkel. „Dar de la 24 februarie anul trecut, când a avut loc agresiunea feroce a Rusiei asupra Ucrainei, am ajuns la trista concluzie că nu este aşa. Acest lucru a zguduit Europa până la rădăcini”.

În cadrul ceremoniei, i-au fost aduse omagii lui Merkel şi politicii sale privind refugiaţii

În 2015, Germania a implementat o politică a „uşilor deschise” pentru refugiaţi, iar Merkel a declarat că mulţi oameni din întreaga ţară au susţinut-o, arătând că Germania poate oferi o primire caldă. „Îmi exprim cele mai sincere mulţumiri tuturor acestor oameni, deoarece îi consider şi pe ei câştigători ai acestui premiu”, a spus ea.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a lăudat „decizia curajoasă” de a accepta peste un milion de refugiaţi. „V-aţi asumat riscuri… aţi pus în aplicare Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, a spus Azoulay.

Preşedintele juriului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2018, Denis Mukwege, a declarat că „vă lăudăm umanitatea, spiritul de solidaritate şi simţul acut al eticii, precum şi leadership-ul dumneavoastră”.

Premiul este acordat în fiecare an, începând din 1991, unor persoane sau organizaţii care au depus eforturi semnificative pentru promovarea, cercetarea sau asigurarea păcii. Primii câştigători au fost Nelson Mandela şi Frederik Willem de Klerk.

Sursa foto: Foto: Fabian Sommer/dpa

Exit mobile version