Angelina Jolie și agenția pentru refugiați a Națiunilor Unite se despart după mai bine de două decenii.
Într-o declarație comună emisă vineri, actrița americană și agenția au anunțat că ea „pleacă” din rolul său de trimis special al agenției „pentru a se implica într-un set mai larg de probleme umanitare și de drepturile omului”.
„Voi continua să fac tot ce-mi stă în putere în anii următori pentru a sprijini refugiații și alte persoane strămutate”, a declarat Jolie, citată în declarație, adăugând că a considerat că a venit timpul „să lucreze diferit”, angajându-se direct cu refugiații și organizațiile locale.
20 de ani de parteneriat
Jolie a început să lucreze cu agenția ONU pentru refugiați în 2001 și a fost numită trimis special al acesteia în 2012. Comunicatul a descris-o pe multi-fenomenul ca „desfășurând peste 60 de misiuni pe teren pentru a fi martoră la poveștile de suferință, precum și la cele de speranță și rezistență”.
„După un timp îndelungat și plin de succes în cadrul UNHCR, apreciez dorința ei de a-și schimba angajamentul și îi susțin decizia”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, citat în comunicat. „Știu că cauza refugiaților va rămâne aproape de inima ei și sunt sigur că va aduce aceeași pasiune și atenție unui portofoliu umanitar mai larg.”
Motivul?
Într-un articol de opinie publicat luna trecută în The Guardian, Jolie a făcut aluzie la frustrarea față de lipsa de progrese la nivel global în ceea ce privește eliminarea violenței sexuale în conflicte.
„Ne întâlnim și discutăm despre aceste orori și suntem de acord că nu ar trebui să li se mai permită să se întâmple niciodată. Promitem să tragem – și să menținem – această linie. Dar atunci când vine vorba de alegeri dificile cu privire la modul în care să punem în aplicare aceste promisiuni, ne lovim de aceleași probleme de fiecare dată”, a scris ea, făcând referire în mod special la membrii Consiliului de Securitate al ONU pentru că „abuzează de dreptul lor de veto”.
Jolie a caracterizat anterior Organizația Națiunilor Unite ca fiind „imperfectă” în timpul unui discurs din 2017 la Geneva, dar a apărat, de asemenea, organismul internațional și a spus că trebuie să fie sprijinit.
Ulterior, ea a făcut presiuni asupra Națiunilor Unite pentru a crea un organism de anchetă permanent și independent care să adune și să evalueze dovezile în cazurile privind presupuse crime de război, crime împotriva umanității și alte încălcări ale drepturilor omului. În timp ce promova acest efort la sediul ONU în 2019, ea a declarat pentru AP că promovarea egalității pentru femei, combaterea nedreptății și ajutorarea refugiaților au fost cele mai importante părți ale vieții sale, după copiii săi, scrie ABC News.
Foto: UNHCR