Site icon Editia de Dimineata

Animest 2020: exclusiv online, dar fără compromis de la calitate

Ajuns la ediția a XV-a, Festivalul internațional de Film de Animație Anim’est se va desfășura online, în perioada 9-15 noiembrie. Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele incluse în selecția oficială vor putea fi urmărite din întreaga țară, prin intermediul noii versiuni a platformei animest.ro. O amplă selecție de peste 380 filme va fi prezentată publicului la această ediție.

Cei mai tineri fani Anim’est vor avea parte de o dublă experiență Minimest. Pentru ei, aventura cinematografică prin lumea poveștilor captivante și a personajelor curajoase a început în 7 noiembrie și va cuprinde două weekend-uri (7-8 și 14-15 noiembrie) cu filme dedicate copiilor de toate vârstele.

#ScreeningHistory – 100 de ani de animație românească

La marcarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Anim’est organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone. Sub umbrela #ScreeningHistory, campania de imagine a celei de-a 15-a ediții reunește câteva dintre cele mai îndrăgite personaje create de artiștii români ai secolului. Iubitorii de film de animație vor descoperi o selecție amplă de filme de arhivă, titluri care s-au remarcat în ultimii ani în secțiunea dedicată filmelor autohtone.

Dana Duma, autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animație”, apărut anul acesta la Editura Academiei Române, curatoriază o selecție relevantă de scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme. Printre titlurile incluse se numără celebrul ”Haplea”, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, dar și „O scurtă Istorie” (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or.

Nu vor lipsi de la această ediție specială nici producțiile recente, creații ale celor mai importanți artiști animatori contemporani. O selecție #BestOf cu filme incluse în Competiția Românească de-a lungul celor 15 ani de Anim’est va completa retrospectiva aniversară, conturând o imagine de ansamblu asupra evoluției industriei autohtone.

Competiția Animest.15

Filmele incluse în competiția Anim’est explorează noi teritorii, reconfirmând puterea animației de a da viață celor mai profunde aspecte ale realității. Cele cinci titluri care vor concura în acest an pentru Premiul Anim’est pentru cel mai bun lungmetraj de animație vor putea fi urmărite online din întreaga țară. Prima ediție online a festivalului va aduce în casele iubitorilor de film de animație și 46 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, dar și 37 de abordări curajoase incluse în competiția Student Film.

„Kill It and Leave This Town” a atras atenția criticilor imediat după premiera lui în competiția pentru cel mai bun film de debut a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. O călătorie prin amintirile artistului Mariusz Wilczynski, filmul explorează relațiile interumane și durerea generată de dispariția celor dragi, impresionând printr-o estetică aparte.

„The Nose or the Conspiracy of Mavericks” (regia Andrei Hîrjanovski) este o adaptare inedită a nuvelei satirice ,,Nasul’’, scrisă de Nikolai Gogol. Regizorul dedică acest film pionierilor din artă – celor care au avut curajul de a se poziționa împotriva curentului, lucru pentru care au ajuns să plătească chiar cu propriile vieți.

Petrecerea Animest.15 s-a transformat într-o amplă acțiune de plantare

În 7 noiembrie, echipa festivalului, alături de spectatori, a plantat 1.000 de puieți în zona Giulești Sârbi. Plantarea a fost o invitație adresată publicului de a reevalua relația cu mediul înconjurător, contribuind la procesul de regenerare a spațiului verde din Capitală.

Devenite deja tradiție, petrecerile organizate în preajma fiecărei noi ediții Anim’est pregăteau Bucureștiul pentru cea mai mare sărbătoare dedicată filmului de animație. Atmosfera de festival se instala odată cu primele seri cu proiecții de film, primele întâlniri de la care nu lipseau spectatorii fideli, membrii echipei Anim’est, jurnaliștii, partenerii și artiștii invitați.

Evenimentul Reanimating Nature este un prim pas pe care Anim’est îl face către a deveni un festival sustenabil. La prima ediție online a festivalului, statuetele oferite câștigătorilor la gala de premiere, difuzată live pe pagina de Facebook a festivalului, vor fi realizate din sticle de plastic reciclate.

Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, în dialog cu publicul

Aaron Long, artistul canadian care a dat viață unuia dintre cele mai populare personaje animate ale tuturor timpurilor, BoJack Horseman, este invitatul de seamă al acestei ediții. Regizorul și animatorul cunoscut pentru contribuția sa artistică la seriale animate de succes precum „Tuca & Bertie” sau „Sublo and Tangy Mustard” va intra în legătură directă cu cinefilii din România în 14 noiembrie, de la ora 19:00.

Despre călătoria sa în lumea filmului de animație, de la pasiunea pentru seriile Looney Tunes, până în echipa de creație BoJack Horseman, invitatul primei ediții online din istoria Animest va povesti prin intermediul unei transmisiuni live. Publicul îi va putea adresa întrebări directe invitatului care va răspunde timp de 60 de minute pe pagina de Facebook a festivalului.

Bilete pentru proiecțiile online

Proiecțiile Anim’est pot fi urmărite pe platforma Cinema Virtual. Un Festival Pass costă 100 lei și permite vizionarea tuturor proiecțiile incluse în programul festivalului.

Proiecțiile din cadrul festivalului Animest pot fi urmărite doar de pe teritorul României. Proiecțiile vor respecta programul afișat și vor putea fi urmărite în maximum 4 ore de la ora afișată.

Unele filme pot fi destinate exclusive publicului adult, conținând scene de violență sau sex. Anim’est vă recomandă să verificați descrierea fiecărui film, precum și recomandarea de vârstă, postate pe platforma de Cinema Virtual.

Festivalul Animest proiectează filmele în varianta lor originală. Majoritatea filmelor sunt prezentate cu subtitrare în engleză și română. „Sublo & Tangy Mustard” este prezentat fără subtitrări.

Exit mobile version