Site icon Editia de Dimineata

Animații integrale și trailere din competiția de scurtmetraje Animest.16 (calup 2)

Secțiunea de competiție de la Animest este poate cea mai interesantă, pentru că ai ocazia să vezi zeci de animații create de debutanți sau animatori consacrați, din diverse țări, pe multiple subiecte. Iată o selecție de filme care concurează pentru trofeul Animest, din calupul 2 și poate aveți timp să și vedeți video-urile. Revin în zilele următoare cu celelalte calupuri.

Programul ediției dedicate regizoarelor care au revoluționat industria filmului de animație este disponibil online și în aplicația Animest (Android și iOS). Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema și abonamentele Animest.16 sunt disponibile la Eventbook. Pentru proiecțiile online, accesibile din întreaga țară, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma de streaming a festivalului.


„Favorite Daughter” (Susi Haaning, Danemarca, 2020, 7 min 45 sec)

Trailer:

Fiica își iubește tatăl care suferă de tulburare bipolară. Bărbatul este conștient de relația lor și încearcă să o ferească de manifestările bolii. Creaturile mitice sunt alter ego-urile personajelor. O animație abstractă, despre o problemă concretă.


„Flora Linguis” (Daniela Godel, Franța, 2020, 6 min 45 sec)

Animația integrală:

O ilustrare colorată și veselă a multilingvismului. Mai mulți tineri povestesc audio experiențele lor legate de cunoașterea mai multor limbi, iar vizual povestea capătă forme surprinzătoare. Dovadă că orice limbă este o sinestezie.


„Papa Zaza” (Geraldine Charpentier, Belgia, 2020, 8 min 28 sec)

Animația integrală:

Fleur și frații săi îl așteaptă pe Zaza, tatăl lor, să iasă din spital. Jocurile lor sunt întrerupte de declanșarea bolii tatălui. Momentele de tristețe alternează cu cele de veselie, cu amintiri și cu jocuri ale copilăriei. Știam eu că belgienii sunt buni la animație?


„The Fourth Wall” (Mahboobeh Kalaee, Iran, 2021, 9 min 50 sec)

Trailer:

Filmul este despre relațiile de familie, iar povestea este spusă de un băiat de opt ani. Deși mai greu de digerat din cauza tehnicii de animație aleasă, creația continuă problematica relațiilor dificile din familie, începută de filmele de mai sus.


„The Passerby” (Pieter Coudyzer, Belgia, 2020, 15 min 59 sec)

Trailer:

Ziceam că belgienii sunt buni? Ei bine, acest film are o tehnică de desen și lumină care creează o atmosferă un pic lugubră. Este o bucată din viața dintr-o zi a doi băieți care nu se cunosc și care se intersectează fără să știe. Mi-a plăcut cum a fost creată viața cartierului.


„Camouflage” (Remco Polman, Olanda, 2021, 19 min 53 sec)

Trailer:

Filmul care mi-a plăcut cel mai mult din calupul 2. O poveste SF închegată, cu aluzii subtile la societatea modernă (interesant cum a fost sugerată minimalist rutina profesională a personajului principal). Avem suspans, luptă dintre bine și rău și un sfârșit sumbru. Animație de mână, foarte fluidă.

Exit mobile version