Site icon Editia de Dimineata

Anul acesta, marșul comemorativ de la Auschwitz se va desfășura virtual

Pandemia de coronavirus dă peste cap fiecare domeniu de activitate, fiecare exprimare a normalității vieții  noastre de până acum.

Pentru prima oară din 1988, marşul comemorativ tradiţional care avea loc în Polonia, al supravieţuitorilor Holocaustului şi tineretului israelian, a fost anulat din cauza preocupărilor legate de propagarea coronavirusului.

Transmis online marți

Evenimentul va fi transmis, însă, online, marţi, 21 aprilie 2020, pentru a comemora Ziua Holocaustului – Yom HaShoah, live la ora 14.00, pe site-ul proiectului, pe Facebook şi prin Jewish Broadcasting Service.

Marșul Vieții se desfășoară virtual pe site-ul https://nevermeansnever.motl.org/ sub sloganul #NeverMeansNever.

În calitate de reprezentant oficial în România al International March of the Living din Israel, Fundaţia Magna cum Laude-Reut – Complexul Educaţional Laude-Reut s-a înscris să participe la evenimentul organizat pentru perioada 19 – 23 aprilie 2020, în Polonia – ediţia a 32-a a Marşului Vieţii între Auschwitz şi Birkenau, un program educativ anual, aducând peste 20.000 de persoane din întreaga lume în Polonia să studieze istoria Holocaustului şi să înţeleagă rădăcinile prejudecăţilor, intoleranţei şi urii, o adevărată lecţie de istorie pe viu.

Fără întrerupere, de 32 de ani

Marşul de la Auschwitz la Birkenau, complexul de lagăre nazist din Polonia ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a desfăşurat fără întrerupere în ultimii 32 de ani.

După consultarea cu organismele şi responsabilii din domeniul sănătăţii, suntem nevoiţi să anunţăm, cu inimă grea, amânarea Marşului celor vii din acest an în Polonia”, a declarat Shmuel Rosenman, care conduce organizaţia responsabilă de marş, într-un comunicat emis la Tel Aviv şi primit la Varşovia.

”Principala noastră preocupare este sănătatea numeroşilor participanţi şi a supravieţuitorilor Holocaustului care ni se vor alătura. Întrucât acesta este un eveniment internaţional care implică 110 de delegaţii din întreaga lume, avem responsabilitatea de a lua măsuri de precauţie”, a adăugat el.

Poarta

În fiecare an, participanţii la Marşul Vieții trec pe poarta de intrare a lagărului morţii Auschwitz, deasupra căreia este instalată cunoscuta inscripţie ‘Arbeit Macht Frei’ (‘Munca te face liber’) înainte de a parcurge cei trei kilometri care îl separă de lagărul Birkenau, principalul loc de exterminare.

Marşul Vieții este, potrivit organizatorilor, cel mai important eveniment punctual dedicat memoriei Holocaustului pe plan internaţional.

Între 1940 şi începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de persoane, între care 1 milion de evrei din diferite ţări europene.

Lagărul, unde au murit şi circa 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie în ianuarie 1945.

Mesajele

Tradiţia March of the Living este de a insera mesaje de aducere aminte şi compasiune pe plăcuţe de lemn plasate pe linia de cale ferată care aducea trenurile morţii, toate aceste plăcuţe fiind apoi colectate de organizatori şi păstrate într-o mare arhivă.

Elevii participanţi în anii anteriori au putut să facă acest lucru în faţa faimoasei porţi a lagărului Auschwitz-Birkenau.

Acum, aceste plăcuțe sunt completate și transmise virtual, pe site-ul  nevermeansnever.motl.org.

Exit mobile version