Site icon Editia de Dimineata

Anul Nou într-o Times Square pustie. La Wuhan a fost petrecere în stradă

Pentru new york-ezi și pentru lumea întreagă Times Square este locul unde, măcar o dată în viață ar trebui să faci Revelionul. Anul acesta, piața a fost pustie.

Spre deosebire de ceilalţi ani, oraşul New York a întâmpinat venirea anului 2021 într-o piaţă Times Square aproape pustie, unde doar un grup de lucrători esenţiali şi de agenţi desfăşuraţi în zonă au fost martori la coborârea uriaşei sfere multicolore care a marcat venirea Anului Nou.

Newyork-ezii au ascultat astfel îndemnurile poliţiei din New York, care cu o zi înainte de venirea Anului Nou au cerut cetăţenilor să nu vină în Times Square pentru a celebra ultimele ore ale anului 2020 şi primele din 2021.

Anul Nou într-o Times Square pustie

Totuşi New York-ul a dorit să-i onoreze pe lucrătorii esenţiali şi să permită unui mic grup de 60 dintre ei, însoţiţi de persoanele apropiate, să sărbătorească venirea Anului Nou din mici spaţii îngrădite instalate în Times Square.

Printre cei norocoşi s-a aflat o pediatră de la spitalul Elmhurst, unul dintre spitalele aflate în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus când oraşul a devenit epicentrul pandemiei, un paramedic pe ambulanţă şi un angajat care a livrat pizza la domiciliu şi care s-a îmbolnăvit de coronavirus.

Celebrările de la cumpăna anilor au început în Times Square la 18:00 ora locală şi au inclus două piese devenite imnuri ale pandemiei, „I Will Survive” cântat de Gloria Gaynor, şi „Imagine” al lui John Lennon interpretat de Andra Day cu cinci minute înainte de miezul nopţii.

În condiţii normale, sute de mii de persoane asistă la celebrul spectacol organizat la sfârşit de an în Times Square, unde în pofida frigului pătrunzător vin turişti din întreaga lume pentru a asista la acest eveniment.

Festivităţile care au loc în această piaţă de 112 ani şi în care este coborâtă celebra sferă, denumită anul acesta „The gift of happiness”, au devenit un simbol internaţional.

Aproape tot mapamondul a sărbătorit trecerea în 2021 acasă, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Focurile de artificii care cândva scoteau în stradă milioane de oameni au avut loc acum pe cerul unor oraşe fantomă.

Champs-Élysées, care la fiecare Revelion gemea de lume, a fost pustiu. Nici țipenie, în afara patrulelor de poliție.

Nevoiți să stea acasă, la televizor, francezii au întâmpinat 2021 cu muzica lui Jean-Michel Jarre, care a concertat, virtual, în Catedrala Notre Dame. El se afla, de fapt, într-un studio din apropiere.

La Versailles, 2021 a sosit cu un spectacol pirotehnic de zile mari – tot fără public.

Piețele din Madrid, unde oamenii se strângeau de Revelion, au fost închise, iar focurile de artificii au putut fi urmărite doar la televizor.

În loc de artificii, olandezii au avut parte, tot la televizor, de un spectacol de sunet și lumină pe o arenă imensă, dar cu tribunele goale.

Mii de turiști din toată lumea vin în fiecare an să vadă focurile de artificii de la Castelul medieval din Ferrara, Italia. Dar la Revelionul 2021, accesul publicului a fost interzis.

Istanbul a fost de Revelion un oraș fantomă. Sunt 4 zile de restricții foarte dure în Turcia.

Moscova nu a renunțat la focurile de artificii, dar, ca să nu se facă aglomerație, Piața Roșie a fost închisă.

Chinezii au petrecut în stradă fără probleme. Inclusiv la Wuhan, locul de unde, fix acum un an, începea nenorocirea. Oamenii au așteptat sosirea lui 2021 înghesuiți unii în alții, fără măsuri de distanțare, doar cu mască.

 

 

Exit mobile version