Site icon Editia de Dimineata

ANUNȚUL făcut de Celine Dion. De ce își amână concertele: ”Sufăr!”

Într-o postare video pe Instagram, cântăreața canadiană Celine Dion anunță, joi, că își amână turneul prevăzut pentru primăvara și vara lui 2023, inclusiv concertul de la București, din cauza unei maladii autoimune rare neurologice, care afectează o persoană dintr-un milion.

Celine a amânat o parte din turneul prevăzut pentru 2023 și mai ales participarea la festivalul Vieilles Charrures, din vară. Motivul, după cum a explicat, îl reprezintă problemele de sănătate, pe care le dezvăluie pentru prima oară, scrie BFM TV.

”Am fost diagnosticată cu o tulburare neurologică foarte rară, denumită în engleză ”stiff-person syndrome” (sindromul persoanei înțepenite), care afectează circa o persoană dintr-un milion. Nu se știe încă totul despre această maladie rară, dar se știe acum care este cauza spasmelor musculare de care sufăr”, a explicat cântăreața.

Potrivit Institutului american de Sănătate, sindromul omului înțepenit este o maladie neurologică rară, cu caracteristicile unei maladii autoimune.

Boala  mai este cunoscută și ca maladia Moersch-Woltman și este o tulburare neurologică rară, de etiologie necunoscută, ce se caracterizează prin rigiditate progresivă. Persoanele afectate de aceasta boală rară prezintă contracții musculare progresive, în special în zona musculaturii axiale.

S-a constatat de-a lungul timpului și a diferitelor experimente că Sindromul omului rigid este o afecțiune autoimună. În această boală neuronii spinali acționează pentru a inhiba descărcările spontane din neuronii motorii ai măduvei, mai ales prin acțiunea glicinei. O boală similară este tetanusul, deoarece ambele afectează inhibiția periferică prin mecanisme centrale și a sistemului acidului gamma – aminobutiric GABA.

Sindromul omului înțepenit/rigid este asociat uneori și cu boli non-neurologice cum ar fi diabetul zaharat și tiroidita.

Prognosticul pentru această boală este variabil și nu există factor de viteză sau de severitate a bolii, explică și medlife.ro.

În prima fază , sindromul omului înțepenit/rigid își face debutul prin contractarea mușchilor axiali, acesta fiind primul stadiu al bolii. Apoi, pe parcurs se vor raporta dureri, disconfort al spatelui sau redoare, durere în întreg spatatele ce se poate agrava la tensiune sau stres. Din nefericire, din cauza componentelor psihologice puternice încă din primele stadii, pacientul este încadrat drept psihogenic, iar asta face că tratamentul să fie amânat o perioadă.

Un alt stadiu al bolii este cel numit tardiv, când mușchii membrelor proximale devin și aceștia afectați, mai ales atunci când pacientul este supărat, furios sau surprins. Acest stadiu provoacă spasme extrem de dureroase care se remit lent, iar pacientul începe să se miște încet pentru a ameliora durerea, deoarece mișcările rapide induc spasme severe. Extremitățile sunt afectate de asemenea în cazul mișcărilor rapide. De aici calitatea vieții pacientului este afectată la un nivel destul de ridicat, făcând imposibilă în cele mai multe cazuri viață socială sau cea profesională.

Stadiul final al bolii este copleșitor, deoarece foarte puțini mușchi par a fi evitați de această boală. Apar deformații ale articulațiilor și pot apare chiar fracturi scheletice și rupturi musculare în timpul spasmelor, mușchii fetei și cei faringieni fiind de asemenea afectați. S-a constatat că postchirurgical, leziunile abdominale prezintă risc ridicat de rupturi spontane. Din păcate, în acest stadiu deja activitățile considerate simple sunt profund afectate.

Sunt deja simptome care o afectează pe Celine Dion în viața cotidiană, și care explică amânarea parțială a turneului său. ”Aceste spasme afectează viața mea zilnic, la mai multe niveluri. De multe ori am dificultăți la mers și nu pot întotdeauna să îmi folosesc corzile vocale pentru a cânta așa cum aș dori”, a mai spus Celine Dion în înregistrarea video postată.

Institutul american de Sănătate precizează că persoanele afectate de acest sindrom pot să se teamă să iasă din casă, de frica zgomotelor. Un simplu sunet de claxon care fi declanșator de spasme musculare.

Dacă nu primesc tratament, pacienții afectați de această boală pot să prezinte postură anormală, curbată sau rigidă. Specialiștii nu au găsit deocamdată cauzele care să explice declanșarea maladiei, care afectează în egală măsură femei și bărbați. Dar consecințele sunt rodul unui răspuns autoimun disfuncțional între creier și măduva spinării.

Chiar dacă primele cazuri de sindrom au fost documentate în 1956, bolnavii sunt deseori diagnosticați eronat cu maladia Parkinson sau scleroză în plăci. Spasmele pot fi ameliorate cu doze mari de diazepam, un anxiolitic puternic.

”Un studiu recent finanțat de Institutul național de tulburări neurologice a demonstrat eficiența tratamentelor cu imunoglobuline intravenoase pentru a reduce rigiditatea și sensibilitatea la zgomot, la atingere și la stres la persoanele afectate de sindromul omului înțepenit”, precizează Institutul american de Sănătate.

Aceste tratamente vizează injectarea în sângele bolnavului de anticorpi proveniți dintr-un amestec de plasmă de la mai multe mii de donatori de sânge. Dar, potrivit NIH, aceste tratamente nu duc la vindecarea maladiei de care suferă acum Celine Dion. Pot doar să țină sub control simptomele, care pot provoca uneori căderi violente.

Cântăreața a încercat să-și liniștească fanii, spunând că are alături o excelentă echipă de medici care o tratează și deja se simte mai bine. ”Mă antrenez și cu terapeutul meu în medicină sportivă, pentru a recăpăta forța și anduranța pentru a-mi permite să cânt din nou”, a mai spus Celine.

Fanii artistei care şi-au achiziţionat bilete pentru show-ul ce ar fi trebuit să aibă loc pe 11 iunie, la Arena Naţională, sunt anunţaţi că li se va rambursa contravaloarea acestora.

Sursa foto: Celine Dion/Instagram

Exit mobile version