Site icon Editia de Dimineata

Apa de la robinet, factor de risc pentru apariția cancerului de prostată

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. Chiar dacă factorii de risc precum vârsta și planificarea familială joacă un rol, cauzele exacte ale apariției acestui tip de cancer sunt încă necunoscute. Un nou studiu arată acum cum apa de la robinet poate crește riscul de a face acest tip de cancer.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, înaintea cancerului pulmonar și de colon. Riscul de a dezvolta acest tip crește semnificativ odată cu vârsta. Factorii genetici joacă, de asemenea, un rol. Dacă boala a apărut deja în familie, riscul de a o contracta singur crește semnificativ. Potrivit Societății Germane de Cancer , dacă tatăl este afectat, riscul se dublează . Dacă fratele este afectat, chiar se triplează.

Nitrații și trihalometanii sunt cei mai frecvenți factori contaminanți în apă

Chiar dacă încă există speculații cu privire la cauzele exacte, dieta, stilul de viață și influențele mediului joacă, de asemenea, un rol major în riscul de cancer. Oamenii de știință de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au descoperit acum o legătură între cancerul de prostată și apa de băut. Studiul a fost publicat în revista Environmental Health Perspectives .

Studiul a constatat că ingestia de nitrați pe parcursul vieții adulte a unei persoane prin consumul de apă de la robinet și îmbuteliată ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de prostată. Din fericire, o dietă sănătoasă ar putea oferi o mână de ajutor.

Scopul studiului

Scopul studiului condus de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) a fost de a evalua dacă există o legătură între ingestia de nitrați și trihalometani (THM) din apă și riscul de cancer de prostată.

Nitrații și THM-urile sunt doi dintre cei mai comuni factori contaminanți din apa potabilă. Nitrații provin adesea din îngrășăminte agricole și din gunoiul de grajd provenit din creșterea intensivă a animalelor.

În plus, THM-urile sunt produse secundare ale dezinfecției apei – compuși chimici care se formează după ce apa potabilă este dezinfectată, de obicei cu clor.

În timp ce în cazul nitraților singura cale de pătrundere este ingestia, THM-urile pot fi, de asemenea, inhalate și absorbite prin piele în timp ce se face duș, se înoată în piscine sau se spală vasele, arată Focus.

Expunerea pe termen lung la THM-uri a fost asociată anterior cu un risc crescut de cancer de vezică urinară, dar dovezile au rămas foarte limitate.

Cum s-a desfășurat studiul

Acest studiu a evaluat posibila legătură analizând 697 de bărbați cu cancer de prostată în spitale spaniole între 2008 și 2013, inclusiv 97 de tumori agresive.

Echipa de cercetători a inclus, de asemenea, un grup de control format din 927 de bărbați cu vârste cuprinse între 38 și 85 de ani care nu fuseseră diagnosticați cu cancer la momentul studiului.

Cercetătorii au estimat expunerea medie la aceste substanțe chimice pe baza locului în care au locuit participanții și a tipului de apă pe care au băut-o de-a lungul vieții lor.

Îngrijorător este faptul că rezultatele au arătat că, cu cât consumul de nitrați era mai mare, cu atât mai mare era asocierea cu cancerul de prostată.

Participanții cu o ingestie mai mare de nitrați din apă, care a fost marcată ca fiind o medie de peste 14 mg pe zi de-a lungul vieții, au fost de 1,6 ori mai predispuși să dezvolte un cancer de prostată de grad scăzut sau mediu și de aproape trei ori mai predispuși să dezvolte o tumoare de prostată agresivă.

”Riscurile asociate cu ingestia de nitrați din apă sunt deja observate la persoanele care consumă apă cu niveluri de nitrați sub nivelul maxim permis de directivele europene, care este de 50 mg de nitrați pe litru de apă. Deși aceste rezultate evidențiază o corelație între apă și cancerul de prostată, ele nu dovedesc o cauză.

A fi expus la nitrați prin intermediul apei potabile nu înseamnă că veți dezvolta cancer de prostată”, a declarat Donat-Vargas, autorul principal al studiului.

În plus, autorii studiului au precizat că această cercetare oferă doar primele dovezi ale asocierii, care vor trebui confirmate prin cercetări ulterioare.

Vestea bună

Vestea bună este că oamenii de știință au descoperit că un consum mare de fibre, fructe, legume și vitamina C ar putea reduce efectele negative ale nitraților din apa potabilă.

În timpul studiului, participanții au trebuit, de asemenea, să completeze un chestionar de frecvență alimentară, care a furnizat informații individuale privind dieta.

Studiul a observat că o asociere între nitrații ingerați și cancerul de prostată au fost observate doar la bărbații cu un aport mai mic de fibre, fructe, legume și vitamina C.

Exit mobile version