Site icon Editia de Dimineata

Apelul Papei Francisc: Maraton de rugăciune pentru sfârșitul pandemiei

Din dorința Papei Francisc, luna mai – în mod tradițional luna mariană – va fi, de asemenea, dedicată unui „maraton” de rugăciune pentru a invoca sfârșitul pandemiei, care afectează lumea de mai bine de un an, și pentru reluarea activităților sociale și de muncă.

Suveranul Pontif a dorit să implice toate sanctuarele lumii în această inițiativă, astfel încât să devină instrumente pentru o rugăciune a întregii Biserici, relatează Vatican News.

Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare, însărcinat de Papa Francisc să organizeze evenimentul, a adresat invitația către toate sanctuarele din lume, pentru a promova extinderea inițiativei în regiuni.

Inițiativa, se arată într-un comunicat, este menită „să ajungă la toți preoții, familiile și credincioșii, invitându-i să se alăture acestei rugăciuni de mijlocire și speranță către Sfânta Fecioară”.

Odată cu rugăciunea Rozariului, fiecare zi a lunii este caracterizată de o intenție de rugăciune pentru diferitele categorii de persoane deosebit de afectate de tragedia pandemiei: pentru cei care nu au putut să-și salute oamenii dragi, pentru personalul sanitar, pentru cei săraci, persoanele fără adăpost și persoanele aflate în dificultate financiară și pentru toți cei decedați.

Acestea sunt câteva dintre intențiile care vor marca rugăciunea către Maica Domnului.

Fiecare sanctuar din lume este invitat să se roage în felul și în limba în care se exprimă tradiția locală, pentru a invoca reluarea vieții sociale, a muncii și a numeroaselor activități umane care au rămas suspendate în timpul pandemiei.

„Acest apel comunitar vrea să încerce să realizeze o rugăciune continuă, distribuită pe meridianele lumii, care pornește neîncetat de la întreaga Biserică către Fecioara Maria”.

Din acest motiv, sanctuarele sunt chemate să promoveze și să solicite participarea oamenilor cât mai mult posibil, astfel încât toată lumea să poată dedica un moment rugăciunii zilnice, în mașină, pe stradă, cu smartphone-ul și datorită tehnologiilor de comunicare, pentru sfârșitul pandemiei și reluarea activităților sociale și a muncii.

Papa Bergoglio va începe și va încheia rugăciunea, împreună cu credincioșii din întreaga lume, din două locuri semnificative din statul orașului Vatican.

La 1 mai, Papa Francisc se va ruga la Madonna del Soccorso, o icoană venerată încă din secolul al VII-lea, înfățișată într-o frescă deasupra altarului San Leone, lângă transeptul sudic al primitivei bazilici vaticane, așezată apoi, unde se află și acum, în interiorul noii bazilici Sfântul Petru în construcție, de către Papa Grigore al XIII-lea în 1578, în capela gregoriană, unde, de altfel, se păstrează moaștele lui Sfântul Grigore din Nazianzo, medicul și părintele Bisericii.

În 2013, în anul credinței, icoana a suferit o nouă restaurare. Întrucât a fost prima restaurare efectuată în pontificatul Papei Francisc, ales de puțin timp la acea vreme, au fost inscripționate cuvintele „succurre nos” și „Franciscvs pp. A.I.”.

Cu această ocazie, Suveranul Pontif va binecuvânta câteva rozarii speciale utilizate special pentru eveniment, care vor fi apoi trimise către cele 30 de sanctuare implicate direct.

Vor face cu rândul la rugăciune și la citire câteva familii din parohiile din Roma și din Lazio, împreună cu tinerii reprezentanți ai mișcării noii evanghelizări. În schimb, pe 31 mai, Papa Francisc va încheia rugăciunea dintr-un loc semnificativ în grădinile Vaticanului, despre care vor fi date informații ulterioare.

Treizeci de sanctuare reprezentative, împrăștiate în întreaga lume, au fost alese pentru a conduce rugăciunea mariană într-o zi a lunii: Maica Domnului din Walsingham, în Anglia; Iisus Mântuitorul și Maica Maria în Nigeria; Maica Domnului din Czestochowa, în Polonia; Bazilica Buna Vestire din Nazaret; Preafericita Fecioară a Rozariului din Coreea de Sud; Maica Domnului Aparecida din Brazilia; Maica Domnului Păcii și Bunei Călătorii în Filipine; Maica Domnului din Lujan, în Argentina; Casa Sfântă din Loreto, în Italia; Maica Domnului din Knock, în Irlanda; Fecioara Săracilor la Banneux, în Belgia; Notre Dame D’afrique din Algeria; Preafericita Fecioară a Rozariului de la Fatima, în Portugalia; Maica Domnului Sănătății din India; Doamna noastră Regină a Păcii din Medjugorje, în Bosnia; Catedrala Sf. Maria din Australia; Imaculata Concepție în Statele Unite; Maica Domnului din Lourdes, în Franța; Meryem Ana în Turcia; Nuestra Señora de la Caridad del Cobre din Cuba; Maica Domnului din Nagasaki, în Japonia; Nuestra Señora de Montserrat, în Spania; Notre Dame du Cap din Canada; Altarul Național al Fecioarei Tà Pinu din Malta; Nuestra Señora de Guadalupe din Mexic; Maica Domnului din Zarvantysia, în Ucraina; Fecioara Neagră din Altötting, în Germania; Maica Domnului din Liban; Preafericita Fecioară a Sfântului Rozariu din Pompei, în Italia.

Foto: Papa Francisc în fața imaginii „Doamna Noastră de la Aparecida”, în Brazilia (imagine de arhivă) /Vatican News
Exit mobile version