Site icon Editia de Dimineata

Aplicație românească de inteligență artificială, pentru interpretarea radiografiilor și tomografiilor

O platformă de inteligență artificială pentru interpretarea radiografiilor și tomografiilor, concepută la Timișoara, a devenit mâna dreaptă a radiologilor din zeci de spitale din patru țări, inclusiv România.

Este vorba despre un proiect pornit încă de pe vremea studenției de câțiva tineri IT-ști, proiect care s-a dezvoltat în pandemie și urmează să atace și piața din Europa de Vest și chiar din SUA, scrie Radio România Actualități în pagina sa de Facebook.

Recent, afacerea a reușit să atragă o sumă importantă din partea unori investitori, bani ce urmează a fi folosiți pentru dezvoltare.

Startup-ul MedTech XVision a introdus o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială, în premieră în România, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara.

Introducerea platformei în această unitate spitalicească a avut loc după desfășurarea unui proiect pilot pe o perioadă de un an care a avut scopul de a îmbunătăți algoritmii folosiți în analiza radiografiilor și de a eficientiza procesul de interpretare imagistică, prin prioritizarea cazurilor cu patologii depistate prin intermediul platformei XVision. Pentru acest proiect, echipa XVision a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de Profesorul Florin Bîrsășteanu, scrie startupcafe.ro.

Aplicația dezvoltată de XVision, prima de acest tip din România, permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent.

Exit mobile version